Τα Νέα της Λευκάδας
3/4/20
Η Πανδημία διαμορφώνει Νέα εποχή!
Στις 20/03/2020 δημοσιεύτηκε άρθρο μου στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας» (αριθμός φύλλου 1579 – 20/03/2020) και στο site MyLefkada.gr με τίτλο «Σε κίνδυνο η γενική ισορροπία του πλανήτη και η ανθρώπινη ζωή». Μετά τη δημοσίευση και ανάγνωση του άρθρου, πέρα από τα εξαιρετικά σχόλια και τις κοινοποιήσεις, έλαβα τηλεφωνήματα από επίσημους και μη, από φίλους, γνωστούς, αλλά και ανώνυμους μέχρι εκείνη τη στιγμή, που με ρωτούσαν «αν η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, όσο τη περιγράφω»! Η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρη και οι τοποθετήσεις μου σταθερές, όπως τις είχα διατυπώσει.
Δυστυχώς, οι απόψεις και θέσεις μου επαληθεύτηκαν από τα γεγονότα που ακολούθησαν! Ο πλανήτης δοκιμάζεται, οι άνθρωποι δοκιμάζονται, η οικονομία δοκιμάζεται, οι διεθνείς σχέσεις κρατών δοκιμάζονται και η Παγκόσμια πολιτική σκηνή αναδομείται στη βάση νέων δεδομένων. Υπογραμμίζω ότι το αύριο δεν θα μοιάζει με το χθες και το μέλλον παίρνει απροσδιόριστες διαστάσεις, εκτεταμένες και βαθιές! Και η ζωή θα γίνει πιο δύσκολη και «συναρπαστική» συνάμα, όσο οι άνθρωποι στο σύνολο και ειδικότερα οι «διοικούντες» δεν συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους απέναντι στο «αύριο», το ανθρώπινο και το περιβαλλοντικό. Παράλληλα, πρέπει να σέβονται και τηρούν τους κανόνες δικαίου και ηθικής τάξεως, αλλά και τις αρχές του αυτοσεβασμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ακόμη και σήμερα, που η πανδημία του ιού παράγει ανθρώπινη τραγωδία, πόνο και θλίψη, αγωνία και αβεβαιότητα, κάποιοι, με περίσσια επιπολαιότητα, ενεργούν και συμπεριφέρονται ως «μωρές παρθένες»! Άραγε, ποιες άλλες προειδοποιήσεις αναζητούν για να κατανοήσουν ότι φύση και άνθρωπος απαιτούν συγκρότηση χαρακτήρα και περισσότερη σοβαρότητα, αλλά και πίστη στις επιλογές και την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η έξοδος από τη σημερινή κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα, ούτε εύκολη και σύντομη θα είναι, αλλά ούτε και ανώδυνη! Χρειάζονται άνθρωποι ικανοί με γνώση και εμπειρία, θέληση και δύναμη, για να αλλάξουν, επιτέλους, τις σαθρές βάσεις και πολιτικές, που δημιουργούν ένα καθιερωμένο σύστημα αβουλίας και απραξίας.
Τελικά, δεν χωράει αμφιβολία , ότι η σημερινή κρίση θα επηρεάσει την οικονομία και κατ’ επέκταση την καθημερινή ατομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων του Δημοσίου στο σύνολο! Η απώλεια εισοδήματος στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα είναι δεδομένη και μάλιστα υπολογίσιμη, αφού η οικονομία, στο σύνολό της, οδηγείται σε βαθιά ύφεση. Μια ύφεση, που όπως τόνισα στο προηγούμενο άρθρο, έχει ευρύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις, ποσοτικά και ποιοτικά, από όσες κρίσεις έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα.
Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» διαδοχικών κρίσεων και επιπτώσεων που δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο! Είναι δε αυτή η κρίση η χειρότερη, αφού συνδέεται και με την ιδιαίτερα, ευαίσθητη περιοχή, της προσωπικής και δημόσιας υγείας, που οδηγεί τον άνθρωπο σε φυσική και ψυχική απομόνωση και απελπισία. Η οικονομική αιμορραγία που προκάλεσε η πανδημία φαίνεται από τώρα σε εκτεταμένη απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, σε μεγάλη αύξηση αριθμού αιτήσεων για ατομικά και κυρίως οικογενειακά επιδόματα, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και στον κλονισμό κυβερνητικών δράσεων, που όλα μαζί οδηγούν σε επώδυνη αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζουν ακόμη και οι μεγάλες Οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, της Κίνας , της Ινδίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών! Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις είναι τα πρώτα και μεγάλα θύματα, με δυσοίωνες προβλέψεις.
Μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις πήραν μέτρα αντιμετώπισης των «ανεπάντεχων» επιπτώσεων , λόγω της Πανδημίας! Όλες έκαναν χρήση των Χρηματοπιστωτικών Επεκτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, την απώλεια θέσεων εργασίας.
Εδώ, όμως, πρέπει να επισημάνω, πότε η χρηματοπιστωτική επέκταση αποτελεί σοβαρό και αποτελεσματικό εργαλείο και πότε όχι:
α) Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αν είναι ορθολογική και μετρημένη και κατευθύνεται (με συγκεκριμένους όρους επάρκειας και χαμηλού κόστους) σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπου διατηρούν και ενισχύουν θέσεις εργασίας, αυξάνουν τη προστιθέμενη αξία και την εξωστρέφεια και επομένως το Πραγματικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ). Μόνο τότε η επέκταση είναι και καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και για το σύνολο της Οικονομίας.
β) Δεν αποτελεί, όμως, η χρηματοπιστωτική επέκταση χρήσιμο εργαλείο, αν αυτή κατευθύνεται σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, σε άσκοπες δαπάνες και σε υπόγειες διαδρομές. Τότε σ’ αυτή τη περίπτωση πέρα από το γεγονός ότι αυξάνει το Δημόσιο και Ιδιωτικό Χρέος, οδηγεί πρόσθετα σε κατασπατάληση πόρων, σε απουσία επενδύσεων και σε κατάρρευση των υποδομών και της οικονομίας, αντί σε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.
Όλοι οι τομείς της οικονομίας θα πληγούν και ειδικότερα ο τουρισμός, οι τροφοδοτικές αλυσίδες, οι μεταφορές, οι παραγωγικές υποδομές. Για τους λόγους αυτούς: πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, οι παραγωγικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καινοτομίες και ο εκσυγχρονισμός Δημόσιου Τομέα.
Συγκεκριμένα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα που να αναφέρονται σε:
α) επαναδιάρθρωση ζημιών, ενισχύσεις σε ρευστότητα με χορήγηση μειωμένου επιτοκίου κεφαλαίου κίνησης, επιχορήγηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση τόκων δανείων αλλά μείωση φόρων σε πρώτες ύλες και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης.
Η αναστολή πληρωμών Φ.Π.Α και ασφαλιστικών εισφορών, με βάση το κύκλο εργασιών και τα εισοδηματικά κριτήρια, είναι βοηθητικά και όχι ουσιαστικά μέτρα. Οι αναστολές πληρωμών να είναι περιορισμένου χρόνου, γιατί δεν λύνουν τα προβλήματα, αντιθέτως τα συσσωρεύουν. Τα μέτρα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικά σε επιχειρήσεις παραγωγής πρώτων υλών και τροφίμων, δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, προϊόντων εξαγωγής και ιδιαίτερα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πρώτες και ενδιάμεσες ύλες που παράγονται στο εσωτερικό και δίνουν προστιθέμενη αξία και παράλληλα, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.
Εννοείται ότι τα μέτρα πρέπει να είναι γενναία και άμεσης εφαρμογής και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Εθνικής – δημόσιας και ιδιωτικής – οικονομίας.
Η κυβέρνηση της χώρας, όπως ανακοίνωσε πρόωρα και προληπτικά τα μέτρα εναντίον της έλευσης και διάχυσης του κορωνοϊού, άλλο τόσο σύντομα και ικανοποιητικά, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Εθνικής – δημόσιας και ιδιωτικής – οικονομίας. Είναι βέβαιο, πως για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κριτική, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα μέτρα είναι σημαντικά, κάτω από τις οικονομικές συνθήκες που περιορίζουν τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν άπειρες επιθυμίες και ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
Παράλληλα, όμως, και οι επιχειρηματίες, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και όλοι οι ενεργοί πολίτες οφείλουν να δείξουν ευαισθησία, ρεαλισμό, αντοχή και διάθεση ανασυγκρότησης σε σχεδιασμό, οργάνωση, διοίκηση, προγραμματισμό και καθορισμό προτεραιοτήτων κατανάλωσης και επένδυσης. Γιατί μετά από την επέλαση μιας υπερεθνικής απειλής, που έχει προκαλέσει η πανδημία και απειλεί τη προσωπική και δημόσια υγεία, την οικονομική – κοινωνική και δημοκρατική ζωή μας, δεν μπορεί να ζητάμε το αδιανόητο.
Τέλος, όλοι μαζί, μια φορά ακόμη, ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση και ας διεκδικήσουμε την επιτυχία έναντι της πανδημίας και εκείνων που βιώνουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα. Και ας ευχηθούμε ότι μετά την πανδημία ή τον βιολογικό πόλεμο που σκόρπισε την καταστροφή, η Διεθνής Εξουσία θα αναλογισθεί τις ευθύνες της και θα εργασθεί συλλογικά με πίστη και συνέπεια για τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας σε ανθρώπινη ζωή κα περιβάλλον.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com