Τα Νέα της Λευκάδας
22/11/2019
Παρέμβαση Δρ Ξενοφώντα Βεργίνη
Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Λευκάδα: Ευθύνες, Παραλήψεις και Προοπτικές
Σήμερα, βρίσκεται ξανά σε όξυνση το θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λευκάδα, μετά την Απόφαση της Υπουργού Παιδείας κυρίας Νίκης ΚΕΡΑΜΕΩΣ να αναστείλει τη λειτουργία των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που είχε ιδρύσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ. Μεταξύ αυτών των Τμημάτων, συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα «Περιφερειακής Ανάπτυξης» για τη Λευκάδα. Για την αναστολή λειτουργίας η κυρία Υπουργός επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι οι κάτωθι:
Κατά την κα Υπουργό, η απουσία των ανωτέρω στοιχείων καθιστούσε προβληματική τη λειτουργία των Τμημάτων αυτών και οδηγούσε τους νέους επιστήμονες σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα.
Για το θέμα αυτό υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις από πλευράς Τοπικών Αρχόντων, Βουλευτή, Δημάρχων (νυν και πρώην) αλλά και εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Οι Ανακοινώσεις αυτές, άλλες δακρύβρεχτες και άλλες οργισμένες (στα σημεία), στόχο είχαν να δείξουν παρουσία και να επιρρίψουν -ο ένας στον άλλο- την ευθύνη της αποτυχίας συνέχισης λειτουργίας των ΤΕΙ ή δημιουργία ΑΕΙ στη Λευκάδα, (αφού μέχρι σήμερα ΑΕΙ δεν λειτούργησαν)! Φυσικά, καμία ανάληψη ευθύνης και από κανένα! Αλλά και καμία ουσιαστική πρόταση (έστω και επί της διαδικασίας) για το ποια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέλουμε στη Λευκάδα και γιατί!
Ο Βουλευτής, πάντα μέσω Facebook διαφημίζει τις συναντήσεις του επί τέσσερα και πλέον χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα και οι Δήμαρχοι πρώην και λιγότερο ο νυν (λόγω μικρού χρόνου άσκησης καθηκόντων) δεν χρεώνουν στον εαυτό τους την έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαχρονικά προειδοποιήσεις των Υπουργών Παιδείας και τις δικές μας! Τώρα, όλοι βγαίνουν και οδύρονται και ο καθένας ρίχνει το ανάθεμα στον άλλον.
Πως, όμως έχουν τα πραγματικά γεγονότα με τα ΤΕΙ και γενικά τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Λευκάδα;
Ας κάνουμε μια χρονική αναδρομή.
Το 2004, όταν εκλέχθηκα βουλευτής, το ΤΕΙ προϋπήρχε με ένα Τμήμα: το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία και τότε στη Διοικούσα Επιτροπή ως μέλος, από πλευράς Λευκάδας, είχα προτείνει τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, τον κ. Ξενοφώντα Βερύκιο. Όταν αργότερα, ο κ. Βερύκιος παραιτήθηκε, πρότεινα για τη θέση αυτή τον καθηγητή κ. Θεοδόσιο Στραγαλινό.
Πρέπει να σημειώσω ότι οι δύο Καθηγητές πρόσφεραν σημαντικότατο έργο που αφορούσε όχι μόνο τη λειτουργεία του ΤΕΙ, αλλά με βοήθησαν προκειμένου να επιδιώξω τη δημιουργία και λειτουργία και του δεύτερου τμήματος ΤΕΙ με τίτλο: «Τμήμα Τεχνολογίας – Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών». Το Τμήμα αυτό εγκρίθηκε θετικά με απόφαση του Συμβουλίου των ΤΕΙ στις 20 Ιουνίου 2006, προκειμένου να λειτουργήσει το 2008! Στη Συνεδρία παραβρέθηκε και ο τότε Νομάρχης κ. Χρήστος Λάζαρης. Μαζί υποστηρίξαμε την ίδρυση του νέου Τμήματος με ισχυρά και σοβαρά τεχνικοοικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιχειρήματα. Ήταν μια αναμφισβήτητη επιτυχία για την κοινωνία και οικονομία της Λευκάδας (παραθέτω το Δελτίο Τύπου της 20/06/2006). Το Τμήμα, αντί να λειτουργήσει το 2008, τελικά λειτούργησε το 2009 (Βουλευτής ο κ. Θ. Σολδάτος).
Το 2011 η Υπουργός Παιδείας (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) με ανακοίνωση της επέμενε να καταργήσει το Τμήμα ΤΕΙ στη Λευκάδα. Αυτό αποφεύχθηκε, μετά από προσπάθειες από πολλών.
Το 2013 (αρχές), ξεκίνησε πάλι το θέμα των ΤΕΙ, όταν ο τότε Υπουργός Παιδείας Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ΝΔ) ανακοίνωσε το νέο Εκπαιδευτικό Χάρτη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Συγκεκριμένα, το ΤΕΙ, ως θεσμός παραμένει και λειτουργεί ως ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Μονάδα, τίθεται σε στενή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάτω από μικτή αλλά ενιαία Συντονιστική Αρχή, της οποίας τα μέλη προέρχονται από τις Διοικήσεις και των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Για τη Λευκάδα, υπήρχε κατεύθυνση να φύγουν τα ΤΕΙ, γιατί δεν υπήρχαν η υλικοτεχνική υποδομή και το αναγκαίο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Αργότερα, όταν θα υπήρχαν οι συνθήκες να λειτουργούσε ως Πανεπιστημιακή Σχολή.
Τότε έδωσα τον αγώνα μου σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο ήταν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ήμουν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το δεύτερο ήταν προς την Κεντρική Κυβέρνηση (Πρωθυπουργό και Υπ. Παιδείας).
Η μάχη έγινε εντονότερη στο δεύτερο επίπεδο, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μου ανέθεσε τη διοίκηση του ΟΓΑ (από τον Ιούλιο του 2013).
Μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
Το θέμα των ΤΕΙ είχα φέρει, κατ’ επανάληψη, ως ζήτημα προτεραιότητας για τη Λευκάδα. Ζήτησα να δοθούν από πλευράς Δήμου κτήρια ή οικόπεδο προκειμένου να γίνει η Πανεπιστημιούπολη της Λευκάδας. Συγκεκριμένα, πρότεινα στο Δ.Σ. και στη Διοικούσα Επιτροπή των ΤΕΙ να χρησιμοποιηθεί το οικόπεδο που είχα εντοπίσει για το Νοσοκομείο στην περιοχή της Απόλπαινας, που ήταν άνω των 10 στρεμμάτων.
Για να εξασφαλίσω οικόπεδο, ώστε να χτιστεί το νέο Νοσοκομείο, προσπαθούσα εναλλακτικά για δύο οικόπεδα: Αυτό στην Απόλπαινα και αυτό του κληροδοτήματος ΑΣΜΕΝΗ, όπου και τελικά χτίστηκε, αφού πέτυχα ως γνωστό θετική απόφαση του Εφέτη Αθηνών. Παράλληλα, στο Δ.Σ. γινόταν συζήτηση για παραχώρηση χρήσης προς τα ΤΕΙ του Κέντρου Νεότητας.
Το τελευταίο ήρθε ως θέμα προς συζήτηση, αν δεν κάνω λάθος, το 2013, με την παρουσία των δύο Αντιπροέδρων της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ κ.κ. Ιωάννη Πολίτη (Δημοσιογράφο-Καθηγητή) και Σωτήριο Σούλη (Καθηγητή).
Στη συνεδρία εκείνη, έφερε το θέμα ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελευθέριος Αραβανής και αφού προλόγισε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής, στη συνέχεια ο Πρόεδρος μου έδωσε το λόγο. Εισηγήθηκα με πολλά ισχυρά και σοβαρά επιχειρήματα, ότι η παραχώρηση του κτηρίου του Κέντρου Νεότητας στα ΤΕΙ προς χρήση ήταν επωφελής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: Δημόσιο, ΤΕΙ, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για την οικονομία και κοινωνία της Λευκάδας.
Ακολούθησαν και άλλοι ομιλητές και στο τέλος το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία, όπου η πλειοψηφία ήταν υπέρ της παραχώρησης. Πέρα από την παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θετική θέση πήρε η παράταξη του κ. Κ. Αραβανή.
Αντίθετα, αρνητικός ως προς την παραχώρηση ήταν ο κ. Δρακονταειδής και η παράταξή του, με την δικαιολογία ότι η ανεύρεση οικοπέδου για τα ΤΕΙ αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και κάποια προβλήματα περί ιδιοκτησίας Δημοσίου και Εκκλησίας. Δεν θυμάμαι πως ψήφισε η παράταξη της Αριστεράς.
Στη συνέχεια, η Διοικούσα Επιτροπή είχε βγάλει κονδύλι ύψους 1.500.000 ευρώ εκ των οποίων οι 800.000 προορίζονταν για το ΤΕΙ Λευκάδος και τα υπόλοιπα για τα ΤΕΙ της Κεφαλονιάς. Πράγματι, μετά την απόφαση του Δ.Σ. (κατά πλειοψηφία), ο Δήμος προχώρησε στην παραχώρηση χρήσης του κτηρίου του Κέντρου Νεότητας και η Διοικούσα Επιτροπή ανέθεσε την μελέτη στον μελετητή Carlo Tomazian.
Θεωρώ ότι η μελέτη και η οικοδομική άδεια -για επισκευή και τροποποίηση του κτηρίου- ολοκληρώθηκαν, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.
Όμως, όταν έγιναν οι νέες Δημοτικές Εκλογές και Δήμαρχος εξελέγη ο κ. Κ. Δρακονταειδής, η δημοπράτηση του έργου «μπλοκαρίστηκε» με το αιτιολογικό ότι ένα μέρος του κτηρίου (Σκάλα Εισόδου) διεκδικούσε το Δημόσιο. Ενώ παράλληλα έφεραν ως εμπόδιο και την Εκκλησία, διότι όπως υποστηρίχθηκε ένα μέρος από το οικόπεδο ανήκε στο κληροδότημα ΣΚΕΝΑ.
Χωρίς να εισέλθει κανείς στις αμφισβητήσεις, στην εισήγησή μου υποστήριξα ότι νομικά η υπόθεση με το Δημόσιο ήταν ευκολο-αντιμετωπίσιμη, καθώς το Δημόσιο παραχωρούσε χρήση προς δημόσιο φορέα που ήταν τα ΤΕΙ. Σε ότι δε αφορούσε την Εκκλησία, δεν υπήρχε θέμα γιατί η Εκκλησία της Λευκάδας -ιστορικά- ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις που αφορούν κοινωνικά έργα. Έχουμε ως παράδειγμα τη θετική παραχώρηση χρήσης του οικοπέδου που ανήκε στο κληροδότημα ΑΣΜΕΝΗ, για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου.
Μάχη στην Κεντρική Εξουσία
Για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΤΕΙ, είχα επίσης πλήρη επικοινωνία και συνεννόηση με την Διοικούσα Επιτροπή των ΤΕΙ, ιδιαιτέρως με τον κ. Γιάννη Πολίτη και από το άλλο μέρος με τον Καθηγητή, γνωστό σε όλους μας, κ. Σπύρο Φλογαϊτη. Και οι δύο βοήθησαν σημαντικά και αποφασιστικά. Κάθε ενέργεια την κάναμε κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλα δύο προσωπικές επιστολές: Μια προς τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο (21.02.2013) και μια προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά (5.03.2013).
Με επιχειρήματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας και κοινωνικοοικονομικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και νομικής πληρότητας ζητούσα όχι μόνο τη μη κατάργηση των ΤΕΙ αλλά και την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης.
Οι ενέργειές μου και φυσικά άλλων ανθρώπων και φορέων είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το νέο τμήμα ΤΕΙ με τρεις κατευθύνσεις:
Σπουδές, με γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία, τα ενδιαφέροντα και την αγορά εργασίας του τόπου.
Εποχή Υπουργίας Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ 2017-2019)
Το έτος 2017 ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου ανακατεύει ξανά την «τράπουλα» στα Ιδρύματα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης με αλλαγές ευρείας κλίμακας, χωρίς, κατά βάση, την αναγκαία «βάσανο» και τις προϋποθέσεις που απαιτούν τα θέματα Παιδείας. Προσθέτει Σχολές, δημιουργεί Νέα Τμήματα και αλλάζει τον Χωροταξικό Χάρτη της Παιδείας, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, δίχως σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση. Επίσης, χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και επομένως αποδοχής από πλευράς επιστημονικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών φορέων επικράτειας και τοπικής εμβέλειας.
Αποτέλεσμα, ό,τι αποφάσισε και έπραξε ο Υπουργός ήταν πάνω στο νερό και κύλισε. Στα Ιόνια Νησιά και στη Λευκάδα που μας ενδιαφέρει, ο κ. Γαβρόγλου κατάργησε τα Νέα ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν επί Υπουργίας Αρβανιτόπουλου και ίδρυσε στη θέση τους Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης που ενέταξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα ίδρυσε ένα Τμήμα του Ινστιτούτου του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφιερωμένο στο όνομα «Ν. ΣΒΟΡΩΝΟΣ». Όμως και οι δύο αυτές εξαγγελίες δεν μπορούσαν να είχαν τύχη, εφόσον ο νόμος έθετε δύο σοβαρότατες προϋποθέσεις:
Το χειρότερο ήταν ότι, και οι δύο αυτές προϋποθέσεις έπρεπε να επιτευχθούν ουσιαστικά μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2020, προκειμένου να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε Λευκαδίτης, επρόκειτο για κάτι το ανέφικτο.
Επομένως, ο κ. Γαβρόγλου και οι σύντροφοί του με την εξαγγελία αυτή επί της ουσίας έδιναν αόριστες υποσχέσεις και μάλιστα προεκλογικού χαρακτήρα, αφού οι προϋποθέσεις που έθεταν οδηγούσαν σε μη υλοποίηση των διατάξεων του νόμου. Με την εξαγγελία, λοιπόν, της ίδρυσης του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Τμήματος του Ινστιτούτου με την επωνυμία «Ν. ΣΒΟΡΩΝΟΣ», ξεγέλασε την Τοπική Κοινωνία της Λευκάδας και βέβαια του μελλοντικούς φοιτητές……!
Καλά και οι Άρχοντες του Νομού τι έκαναν; Και αυτοί ξεγελάστηκαν; Τότε γιατί πανηγύριζαν τα επιτεύγματά τους;
Υπάρχουν δηλώσεις των τότε Τοπικών Αρχόντων που δήλωναν με ανακοινώσεις τους ότι ήταν ευχαριστημένοι, με τις συνθηματολογικές υπουργικές προεκλογικές -κατ’ ουσία- αόριστες υποσχέσεις! Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, οι τότε Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτής, Δήμαρχος της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσοι από αυτούς συμβαίνει να υπηρετούν και σήμερα.
Η σημερινή Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως, σε πρώτη ανάγνωση, δεν μπορεί να ευθύνεται γιατί ανεστάλλει η λειτουργία ανύπαρκτων, ως μη δυνάμενων να λειτουργήσουν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που δεν είχαν ούτε παρόν ούτε και μέλλον.
Ωστόσο, η σημερινή Υπουργός δεν μπορεί να απαλλαγεί ευθυνών. Όχι βέβαια για όσα έπραξε ή δεν έπραξε ο κ. Γαβρόγλου και οι σύντροφοί του, αλλά για όσα από εδώ και πέρα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, πότε και με ποια διαβούλευση και κυρίως με ποια προοπτική που θα αφορά την Παιδεία και τον τόπο. Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει εμπεριστατωμένο Σχέδιο και Στρατηγική σε ό,τι αφορά την δημιουργία του Νέου Χωροταξικού Χάρτη Παιδείας. Εδώ βέβαια αναφέρομαι ειδικότερα και στην περίπτωση της Λευκάδας.
Όσο για τους σημερινούς Άρχοντες του τόπου, ας καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την απραξία και την άσκηση πολιτικής μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (π.χ. facebook), όπου παρουσιάζονται ανύπαρκτα επιτεύγματα για τον τόπο, εικόνες από εθιμοτυπικές συναντήσεις, κηδείες, εορτές και πανηγύρια.
Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο τόπος θέλει έργα πνοής και φροντίδα καθημερινότητας, γιατί η Λευκάδα σήμερα όπου και αν πας -όπως λέει και ο ποιητής- σε πληγώνει.
Για το θέμα της εκπαίδευσης, πρότασή μου είναι να συγκροτηθεί ΑΜΕΣΑ Ειδική Επιτροπή, η οποία θα συλλέξει στοιχεία σε συνεργασία με επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς του τόπου, προκειμένου να προωθήσει απόψεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας και άλλους συναρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης.
Η Επιτροπή αυτή να παραμείνει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, επικουρώντας και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com