Τα Νέα της Λευκάδας
12/10/18
Ο Ξενοφών Βεργίνης στο ACTION 24 και στην εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη
Επιμέλεια : Σωτήρης Κων. Κάτσενος, Δημοσιογράφος
Το ασφαλιστικό σύστημα και οι προεκτάσεις του, συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018, στην εκπομπή Χ2 που επιμελείται και παρουσιάζει ο εξαιρετικός συνάδελφος και φίλος, δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος, κ. Γιάννης Πολίτης στο ACTION 24. Καλεσμένοι στο studio του τηλεοπτικού σταθμού, οι επιστήμονες – πολιτικοί: ο συμπατριώτης μας κ. Ξενοφών Βεργίνης, Καθηγητής, πρώην Βουλευτής και Διοικητής του ΟΓΑ, ο Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος και ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Μαζί τους, οι έγκριτοι δημοσιογράφοι, κα Πηνελόπη Γαβρά και ο κ. Θοδωρής Καλούδης, αλλά και κοινό αποτελούμενο από μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν και διακρίνονται στο επιχειρείν.
Το θέμα, όπως προείπα, επίκαιρο και φλέγον. Και όπως σωστά τόνισε στην εισαγωγή του, ο εκλεκτός συμπατριώτης μας και άψογος οικοδεσπότης κ. Γιάννης Πολίτης «πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα, που αποτελεί κεντρικό θέμα συζητήσεων εσωτερικά και εξωτερικά της χώρας. Τόσο για την κοινωνία όσο και για το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει ανάγει το συγκεκριμένο ζήτημα – σε κυρίαρχο πολιτικό θέμα – και αυτό φαίνεται από το γεγονός, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μην κόψει τις συντάξεις. Είναι το τελευταίο οχυρό τόνισε ο κ. Πολίτης και πολλοί προβλέπουν πως η εξέλιξη αυτού του θέματος θα συνδεθεί απολύτως με το θέμα των εκλογών». «Αυτή τη στιγμή το 40% της ελληνικής κοινωνίας συντηρείται από τις συντάξεις και το θέμα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» κατέληξε ο κ. Πολίτης παρουσιάζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του.
Τα όσα ειπώθηκαν από το πάνελ της επιτυχημένης εκπομπής του κ. Γιάννη Πολίτη αξιολογήθηκαν από το κοινό ως άκρως ενδιαφέροντα και μάλιστα βγήκαν και πολλές ειδήσεις! Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που η διάρκειά της ξεπέρασε την μιάμιση ώρα, θα προσπαθήσω να καταγράψω και να σταχυολογήσω τα κύρια σημεία όσων ακούστηκαν στην εκπομπή και τα οποία είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Κι απ’ ότι φαίνεται θ’ αποτελέσουν την «μαγιά» πάνω στην οποία, από δω και πέρα, θ’ ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις γύρω απ’ το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα στη χώρα μας.
Απευθυνόμενος ο κ. Πολίτης προς τον κ. Βεργίνη και αφού έκανε μια μικρή εισαγωγή λέγοντας του ότι «Κύριε Βεργίνη υπήρξατε Βουλευτής Λευκάδας για συναπτά έτη, υπήρξατε Διοικητής του ΟΓΑ και έχετε υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική. Αν κάποιος πάει στο ταμείο του ΟΓΑ και ρωτήσει πόση σύνταξη θα πάρει τον Δεκέμβριο, τι να περιμένει;»
Απαντώντας ο κ. Βεργίνης είπε τα εξής : «Καταρχήν ό, τι έχει ειπωθεί ως τώρα, είναι απολύτως σωστό. Θα παραθέσω όμως, μια σειρά παραδειγμάτων που ίσως να επιβεβαιώσουν πως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Αναφέρθηκε, αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις. Είναι δεδομένο ότι θα κοπούν. Αν δεν κοπούν, θα είναι πολιτικό το ζήτημα και θα γίνει άλλη παραχώρηση, έναντι αυτού που δεν θα κοπεί. Αλλά η παραχώρηση θα είναι τόσο ισχυρότερη σε εθνικό επίπεδο, που τότε δεν ξέρω αν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ερωτώμενοι δε θα λέγανε να μας τις κόψουν αρκεί να μην γίνει το άλλο!
Γ. Πολίτης : Λέτε ότι θα είναι συναλλαγή;
Ξ. Βεργίνης : Βεβαιότατα. Ξέρετε οι ξένοι, το είπε και η κα Γαβρά, το είπαν και οι άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ, ότι στο Working group που είναι τώρα τον Οκτώβριο, πρόκειται να τους πουν τα λόγια που έχουν γράψει στα δικά τους εισηγητικά σημειώματα και στα οποία ακριβώς περιλαμβάνονται εισηγήσεις προϋπολογισμών, αλλά και συζητήσεων.
Γ. Πολίτης : Δεν έχει το δικαίωμα κύριε Βεργίνη, η κυβέρνηση να αλλάξει τους νόμους; Ο νόμος δεν είναι Ευαγγέλιο ή Κοράνιο, μπορεί αν θέλει να τον αλλάξει.
Ξ. Βεργίνης : Έχει το δικαίωμα να τον αλλάξει, αρκεί να μην πουλήσει κάτι άλλο, έναντι αυτού. Κύριε Πολίτη, θα μπορούσε πράγματι η κυβέρνηση αντί να κόψει τις συντάξεις να φέρει ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι γιατί πήγαν εκεί; Δηλαδή να κόψουν τις συντάξεις). Πήγαν εκεί γιατί ήταν η πιο εύκολη λύση. Δεν υπάρχει αντίδραση και παράλληλα το ποσό θα ήταν συγκεκριμένο και θα το εισέπραττε άνετα το Δημόσιο . Άρα, ήταν δεδομένο και από πλευράς υπολογισμού ότι θα ήταν τόσο ακριβώς το ποσό το οποίο έκοβαν. Δεν είναι ούτε φόρος, ούτε εισφορά, ώστε να μπορεί κάποιος να εισφοροδιαφεύγει και φοροδιαφεύγει. Αντίθετα εδώ, ήταν δεδομένες οι συντάξεις, άρα δεδομένο και το ποσό από τη στιγμή που μειώνεται κατά συγκεκριμένο ποσοστό.
Άρα, τώρα τι θα κάνουν; Θα πρέπει να βρουν ισοδύναμο. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ισοδύναμο αντάξιο, τότε θα πρέπει να κάνουν έκπτωση σε άλλα θέματα. Ξέρετε τι εννοώ άλλα! Αρχές κ.λ.π. Δηλαδή η συμφωνία που έγινε τώρα με τα Σκόπια τι είναι;
Γ. Πολίτης : Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι παζαρεύουμε εθνικά θέματα με τις συντάξεις.
Ξ. Βεργίνης : Είναι ζήτημα Εθνικού Θέματος; Είναι θέμα αντιπαροχών; Εσείς τα βλέπετε έτσι, ο άλλος, τα βλέπει διαφορετικά. Με άλλο μάτι. Και με άλλη αντιπαροχή. Σας ανέφεραν ορισμένα πράγματα για τις συντάξεις. Εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα δικό μου. Δυστυχώς, πέθανε ο σύζυγος. Η σύζυγος, όμως, δεν είχε συμπληρώσει τα 55 χρόνια. Της έλλειπαν κάποιες μέρες. Θέλετε να σας πω το ανατριχιαστικό! Τον κράτησαν αρκετές μέρες έως ότου συμπληρώσει η σύζυγος τα 55 έτη για να δικαιούται να πάρει τη σύνταξη του συζύγου! Έμεινε δηλαδή, ένα διάστημα ο σύζυγος στην εντατική, για να προλάβει η γυναίκα να συμπληρώσει τα 55 της χρόνια.
Γ. Πολίτης : Για να πάρει την σύνταξη.
Ξ. Βεργίνης : Βεβαίως. Γιατί ο νόμος είναι νόμος! Αν δεν είχε συμπληρώσει τα 55 χρόνια θα έπαιρνε σύνταξη μόνο για μια τριετία. Και αν με την τριετία συμπλήρωνε τα 55 τότε θα συνέχιζε στα 67. Διαφορετικά την έχανε 100%. Έτσι είναι δυστυχώς τα πράγματα. Είναι μετρημένα τα πράγματα. Είναι έτσι κύριε Κουτρουμάνη, κύριε Μητρόπουλε;
Γ. Κουτρουμάνης : Απολύτως έτσι.
Α. Μητρόπουλος : Συμφωνώ, απολύτως έτσι.
Γ. Πολίτης : Είναι μακάβριο αυτό. Φαίνεται πως οι οικογένειες μπαίνουνε σε μακάβριες περιπέτειες.
Ξ. Βεργίνης : Φυσικά κύριε Πολίτη. Και εσείς πιθανώς θα το κάνατε. Και εγώ πιθανώς θα το έκανα. Πρόκειται για τα παιδιά σας. Θα αφήνατε τα παιδιά σας χωρίς τη δυνατότητα να συντηρηθούν. Το καταλαβαίνετε.
Π. Γαβρά : έχουν συμβεί αυτά;
Γ. Πολίτης : Έδωσε συγκεκριμένο παράδειγμα.
Π. Γαβρά : Κύριε Βεργίνη συγνώμη, αλλά αυτά ακούγονται κάπως περίεργα, για αυτό και τα διευκρινίζουμε.
Ξ. Βεργίνης : Πέστε μου εσείς κυρία Γαβρά, αν για μια εβδομάδα, βλέπετε ότι θα χάσετε τη δυνατότητα να έχετε σύνταξη, τι θα κάνατε; Δε θα το λαμβάνατε υπόψη σας;
Π. Γαβρά : Ερώτηση προς όλους. Τι πιστεύετε εσείς ότι διεκδικεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Αναβολή, παράταση, ακύρωση του μέτρου; Τι ακριβώς;
Ξ. Βεργίνης : Και τα τρία ζητήματα καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Βεβαίως η ακύρωση δίνει τη δυνατότητα στον επόμενο που εγώ πιστεύω πως θα είναι η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα το αναλάβει πιθανώς με μια άλλη μορφή. Διότι είναι απολύτως βέβαιο πως δεν κάνουν πίσω οι κοινοτικοί σε ότι αφορά το συνολικό ποσό του πλεονάσματος. Το ερώτημα είναι, αν θα το καταλάβουν ότι το πλεόνασμα το σημερινό είναι ανεπαρκέστατο διότι δεν είναι πραγματικό, είναι απόλυτα λογιστικό. Προσέξτε όμως τι λέω.
Γ. Πολίτης : Να θυμίσουμε ότι είστε Καθηγητής των Οικονομικών, επομένως νομιμοποιείστε να το λέτε αυτό.
Ξ. Βεργίνης : Απολύτως. Έχω παραδείγματα και δεδομένα. Το πλεόνασμα αυτό σήμερα ενισχύεται συνεχώς από έκτακτες επιχορηγήσεις. Και αν έχετε χρόνο θα το κάνουμε πιο αναλυτικά. Και οι δύο συνομιλητές μου εδώ και ο κ. Μητρόπουλος και ο κ. Κουτρουμάνης, θα σας το αναλύσουν σαφώς. Γίνεται λοιπόν επιχορήγηση έκτακτη στο πλεόνασμα και επομένως και ενδεχομένως φαίνεται ως πλεόνασμα, ενώ δεν είναι! Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι θέλουν να έχουν ένα αντίκτυπο στους ψηφοφόρους. Ποιους ψηφοφόρους. Τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι έχουν καταλάβει ότι παίρνουν το 40% των μισθών που παίρνανε. Ακόμα και αυτοί οι συνταξιούχοι, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, που έχουν την προσωπική διαφορά την βλέπουν να μειώνεται συνεχώς. Έχουν υποστεί μειώσεις και εξομοιώνεται η σύνταξή τους στο κατώτατο επίπεδο. Και αν δεν συνδεθεί με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), την αύξηση δεν την παίρνουν πάλι οι συνταξιούχοι, γιατί απλά θα συμψηφίζεται.
Άρα λοιπόν οι συνταξιούχοι, είναι απόλυτα πληροφορημένοι το τι θα συμβεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν την ψήφο τους. Αυτό είναι το πρώτο μου συμπέρασμα, διότι το παράδειγμα του Χότζα, οι απλοί άνθρωποι το ξέρουν καλύτερα από εμάς. Τι έκανε ο Χότζα; Τους έπαιρνε από τα 100 τα 50, και αυτοί ήταν στεναχωρημένοι, αλλά μετά από λίγο διάστημα σιγά – σιγά τους έδινε άλλα 10! Άρα, τα 50 γίνονταν 60 και ήταν ευχαριστημένοι. Αν έπαιρναν και άλλα 10 και γίνονταν 70, τότε όλοι με το Χότζα! Και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Τα παιχνίδια τα πολιτικά αυτής της κυβέρνησης, τα ξέρουν άπαντες. Άρα, εγώ πιστεύω ότι και αν ακόμη η Κυβέρνηση κερδίσει να μην μειωθούν οι συντάξεις – γιατί αυτό είναι το ζητούμενο θα αλλάξει η εικόνα της Κυβέρνησης και του Σύριζα; Από το άλλο μέρος εγώ σας λέω ότι το αίτημα το αποδέχονται οι κοινοτικοί. Και θα το αποδεχτούν κατά την άποψή μου, όχι με ακύρωση, αλλά με μεταβατικότητα και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι σε βάθος χρόνου, το μέτρο αυτό, ως αποτέλεσμα, θα έχει εξισορροπηθεί – αντισταθμιστεί με κάποια άλλα μέτρα. Επομένως, το αποτέλεσμα που θέλει να πάρει ο Σύριζα ως κυβέρνηση, δηλαδή να υποκλέψει τη ψήφο των συνταξιούχων δεν πρόκειται να το πετύχει. Δεν αλλάζει κανείς γνώμη, γιατί ξέρουν όλοι τι πρόκειται να συμβεί. Ακόμα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δέστε τι κάνει η κυβέρνηση. Τι κάνει; Μειώνει το προϋπολογισθέν ποσό για την καταβολή των συντάξεων. Ναι ή όχι; Το μειώνει. Άρα πως θα πληρώσει τις συντάξεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι τελικά σκοπεύει να μειώσει τις συντάξεις, διότι αν σταματήσει η έκτακτη επιχορήγηση και το σημειώνω ιδιαιτέρως αυτό, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις.
Επίσης, θέλω να θίξω, ένα άλλο σημαντικό θέμα. Το πότε ένας συνταξιούχος, παίρνει τη σύνταξη του. Ρωτήσατε κάποιον πότε παίρνει τη σύνταξή του; Από 1/1/15, το γνωρίζετε, πως δεν έχει πληρωθεί ούτε μια επικουρική σύνταξη; Δύο (2) χρόνια έχει να πληρωθεί σύνταξη γήρατος του Δημοσίου! Μόλις τώρα τελευταία το ΙΚΑ έχει φτάσει να πληρώνει συντάξεις στο ένα (1) χρόνο. Στον ΟΓΑ είναι παραπάνω! Σε ό,τι αφορά άλλες καταβολές, όπως χηρείας, δεν συζητιέται καθόλου! Άρα έχουμε αυτή τη στιγμή 4 χρόνια που έχουν αναβάλλει πληρωμές συντάξεων. Δηλαδή από το 2014! Επομένως αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα!
Συνεχίζοντας ο κ. Βεργίνης, στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε και σε κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, λέγοντας πως «θα σας πω και κάτι άλλο και ας διαψευστώ. Τα έσοδα συνολικά, είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα και συμπληρώνονται από τις λεγόμενες καθυστερήσεις πληρωμών γενικά και τις συντάξεις ιδιαίτερα. Και ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος. Και το θέτω αυτό το θέμα, γιατί είναι και ο κ. Κουτρουμάνης εδώ που διετέλεσε και Υπουργός. Το ερώτημα είναι αν το νομοσχέδιο αυτό για το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να προχωρήσει ή όχι. Και σας λέω πως και χάος έφερε στον ΕΦΚΑ και φτώχεια θα φέρει. Άρα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα φτωχοποιήσει το Ασφαλιστικό σύστημα. Για ποιο λόγο; Γιατί η σύνδεση των εισφορών με την πληρωμή του ύψους εισοδήματος είναι καταστροφή. Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι απλά αντιγραφή του αμερικανικού συστήματος το οποίο προβλέπει τη σύνδεση πληρωμής του ύψους των εισφορών με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος . Όμως ο Κατρούγκαλος ξέχασε το δεύτερο σημαντικό σημείο για το αμερικανικό σύστημα ότι δηλαδή, ο αμερικανός πολίτης δεν διανοείται να μην πληρώσει την εισφορά του και τον φόρο του ή να μην δηλώσει το πραγματικό του εισόδημα! Επομένως οι άνθρωποι του νομοσχεδίου ξέχασαν τη διαφορά νοοτροπίας αμερικανού και έλληνα πολίτη σε ότι αφορά, την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που ξεπερνούν το 30με 40% του ποσού που πρέπει να πληρώσει
Γ. Πολίτης : Είπατε δύο σημαντικά θέματα κύριε Βεργίνη. Πρώτον, μικροί οι μισθοί, άρα λίγα αυτά που δίνουν οι νέοι εργαζόμενοι και δεύτερον εισφοροδιαφεύγει το 30-40% του ελληνικού λαού! Και κάτι άλλο (απευθυνόμενους προς όλους στο πάνελ), ξέρετε ο κύριος Βεργίνης, ως Διοικητής του ΟΓΑ, βρήκε όλες τις «μαϊμού» συντάξεις!
Α. Μητρόπουλος : Κύριε Βεργίνη με την παρουσία σας στη Βουλή, αφήσατε αρίστη εντύπωση και σας υπερψήφισα χωρίς να έχουμε καμία γνωριμία. Και βέβαια και ως Διοικητής του ΟΓΑ κάνατε σπουδαία δουλειά.
Θ. Καλούδης : Απευθυνόμενος στον κύριο Γιάννη Πολίτη και στην κυρία Πηνελόπη Γαβρά. Έχουμε εδώ, τρεις πολιτικούς – επιστήμονες που δεν διαφωνούν επί της ουσίας αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μήπως θα έπρεπε να πάνε στη νέα Βουλή και να φτιάξουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα;
Τέλος, από το κοινό, που όπως είπαμε αποτελείτο από μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την επιχειρηματικότητά τους, τέθηκε από την κυρία Αθηνά Κοροβέση – η οποία ασχολείται και με τις διεθνείς σχέσεις – προς τον κύριο Βεργίνη, η εξής ερώτηση.
Α. Κοροβέση : Ποιες επιπτώσεις έχουν τα μέτρα αυτά στους αγρότες;
Ξ. Βεργίνης : Νομίζω ότι και ο αγροτικός τομέας έχει πια διεθνή χαρακτήρα. Επομένως θα σας έλεγα και στο αντικείμενο που είστε, στις διεθνείς σχέσεις, να εντρυφήσετε περισσότερο στον αγροτικό τομέα, με τις λεγόμενες εξωστρέφειες του αγροτικού τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα δε το 70% των υπηρεσιών ασχολούνται με θέματα του αγροτικού τομέα. Εκεί να ξέρετε θα βρείτε γόνιμο έδαφος. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές όπως ξέρετε από την Ελλάδα γίνονται στον αγροτικό τομέα. Τώρα όσον αφορά τους αγρότες, αυτοί πληρώνουν τις εισφορές. Αλλά με τη σύνδεση, εισφορών και φόρων με το ύψος του εισοδήματος οι εισπράξεις είναι λιγότερες. Και ο λόγος είναι ότι ορισμένοι δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα με αποτέλεσμα να εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν. Αυτός είναι ο ένας λόγος ο άλλος λόγος είναι ότι τα εισοδήματα στον Αγροτικό Τομέα περιορίστηκαν σημαντικά σε πολλές δραστηριότητες και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό έγινε γιατί λείπει η ανάπτυξη. Γιατί το κόστος παραγωγής είναι συνεχώς αυξανόμενο. Λείπει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη λοιπόν δεν είναι μια ουτοπία. Είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα ξέρετε γύρω από την οποία συνδέεται ολόκληρο το σύστημα: Το φορολογικό, το εισφορολογικό. Όλα είναι γύρω από την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και στους άλλους τομείς. Θεωρώ λοιπόν, ότι ο αγροτικός τομέας είναι μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης. Και βεβαίως, ο αγροτικός τομέας με το νόμο Κατρούγκαλου έχει υποστεί πολλές πράγματι πιέσεις, καταπιέσεις και περιορισμούς στις αναπτυξιακές υποδομές. Και αυτό, διότι φορολογούνται και εισφορολογούνται όλες οι ενδιάμεσες πρώτες ύλες που αποτελούν τη βάση της αναπτυξιακής υπόστασης του αγροτικού τομέα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι ο αγροτικός τομέας είναι μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης. Και όπως είπε και ο κύριος Πολίτης, μαζί με τον τουρισμό, ο αγροτικός τομέας είναι οι κυριότερες πηγές εισοδήματος για την Ελλάδα. Είναι οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές δομές που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Και όμως, το υψηλό κόστος από το ένα μέρος και από το άλλο το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού κοινοτικά προγράμματα δεν υλοποιούνται, ο αγροτικός τομέας οδηγείται σε μαρασμό και υποβάθμιση . Έχουμε την εφταετία που πέρασε ένα πάγωμα σε εισπράξεις από τα κοινοτικά προγράμματα, ιδιαίτερα τα επενδυτικά προγράμματα, που είναι ο πυλώνας Β’ που είναι τα προγράμματα αναπτυξιακού προσανατολισμού.
Όμως, ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί τα ελληνικά προϊόντα πράγματι έχουν εξωτερικό προσανατολισμό και θα βρούνε ταχύτατα τις δικές τους αγορές, λόγω κυρίως υψηλής ποιότητας και γεύσης.
ΜΟΤΟ
Και αυτό έγινε γιατί λείπει η ανάπτυξη. Γιατί το κόστος παραγωγής είναι συνεχώς αυξανόμενο. Λείπει όμως η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη λοιπόν δεν είναι μια ουτοπία. Είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα ξέρετε γύρω από την οποία συνδέεται ολόκληρο το σύστημα: Το φορολογικό, το εισφορολογικό. Όλα είναι γύρω από την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και στους άλλους τομείς. Θεωρώ λοιπόν, ότι ο αγροτικός τομέας είναι μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης.
ΜΟΤΟ
Α. Μητρόπουλος : Κύριε Βεργίνη με την παρουσία σας στη Βουλή, αφήσατε αρίστη εντύπωση και σας υπερψήφισα χωρίς να έχουμε καμία γνωριμία. Και βέβαια και ως Διοικητής του ΟΓΑ κάνατε σπουδαία δουλειά.
Θ. Καλούδης : Απευθυνόμενος στον κύριο Γιάννη Πολίτη και στην κυρία Πηνελόπη Γαβρά. Έχουμε εδώ, τρεις πολιτικούς – επιστήμονες που δεν διαφωνούν επί της ουσίας αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μήπως θα έπρεπε να πάνε στη νέα Βουλή και να φτιάξουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα;
ΜΟΤΟ
Επίσης, θέλω να θίξω, ένα άλλο σημαντικό θέμα. Το πότε ένας συνταξιούχος, παίρνει τη σύνταξη του. Ρωτήσατε κάποιον πότε παίρνει τη σύνταξή του; Από 1/1/15, το γνωρίζετε, πως δεν έχει πληρωθεί ούτε μια επικουρική σύνταξη! Δύο (2) χρόνια έχει να πληρωθεί σύνταξη γήρατος του Δημοσίου! Μόλις τώρα τελευταία το ΙΚΑ έχει φτάσει να πληρώνει συντάξεις στο ένα (1) χρόνο. Στον ΟΓΑ είναι παραπάνω! Σε ότι αφορά άλλες καταβολές, όπως χηρείας, δεν συζητιέται καθόλου! Άρα έχουμε αυτή τη στιγμή 4 χρόνια που έχουν αναβάλλει πληρωμές συντάξεων. Δηλαδή, από το 2014! Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα!
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com