Τα Νέα της Λευκάδας
8/6/18
Νέα Υόρκη 01/05/2018, εκδήλωση για τον ιατρικό τουρισμό
Θέμα: «Τουρισμός και υγεία βαδίζουν με τη διατροφή»
Είμαι βέβαιος ότι όλοι επιθυμούμε την υγεία μας!
Αν λοιπόν επιθυμούμε για τον άνθρωπο τη μακροζωία με υγεία, την εργασία με απόδοση, την αναψυχή και ικανοποίηση, με μία λέξη την ευημερία του, τότε πρέπει να δώσουμε πρώτη προτεραιότητα στη διατροφή του ανθρώπου, στη διατροφή μας! Είναι η βάση της ύπαρξης, της ανάπτυξης και πορείας ενός ατόμου, μιας οικογένειας, μιας κοινωνίας και λειτουργίας μιας Πολιτείας. Η διατροφή επηρεάζει και διαμορφώνει όχι μόνο τη σωματική διάπλαση και ρώμη, αλλά και το νου και την καρδιά, τη διάθεση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου γενικότερα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, Αθηναίοι και ιδιαίτερα οι Σπαρτιάτες, έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Άλλα και ο Μέγας Ιπποκράτης, ο κορυφαίος των ιατρών, που έζησε τον 4ο Π.Χ αιώνα, στο βιβλίο του «Πέρι Διαίτης» γράφει: «είμαστε ο,τι τρώμε», και συνέχιζε: «φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας». Υποστήριζε δε ότι: «Η τροφή μπορεί να αποτελέσει φάρμακο άριστον, όμως η τροφή μπορεί να αποτελέσει και φάρμακο χείριστον». Η τροφή είναι άριστη ή χείριστη ανάλογα με την περίσταση. Τι εννοεί ο Ιπποκράτης, με το τελευταίο στοιχείο που αναφέρει, δηλαδή - ανάλογα με την περίσταση-; θέλει να υπογραμμίσει ότι η διατροφή για να είναι χρήσιμη και επωφελής, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, πέρα από τον παράγοντα τροφή και δύο άλλα στοιχεία, η συγκεκριμένη ασθένεια, αν πρόκειται για ασθενή, αλλά και οι ιδιότητες που διακρίνουν τον φέροντα οργανισμό, όπως η κληρονομικότητα και η παθολογία.
ΣΥΝΕΠΩΣ, η πρώτη αξιολογική παρατήρηση είναι ότι: η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από τη διατροφή του! Η τροφή πρέπει να είναι ποιοτική, αγνή και φυσική. Πολυσύνθετη και όχι μονομερής. Άρα, πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφών. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.
Πρέπει, παράλληλα, πρέπει να προσέχουμε και την αναλογία συμμετοχής των προϊόντων διατροφής. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης. Υποστηρίζει δηλαδή ότι εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι η ισομερής κατανομή και η ακριβής μείξη μέσα στο σώμα, του ανθρώπου, του ζώντος οργανισμού, των δυνάμεων του ξηρού και του υγρού, του κρύου, του γλυκού και του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Μόνο τότε δεν εμφανίζεται η ασθένεια.
Ο σοφός Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι η ασθένεια εισχωρεί και επικρατεί όταν επικρατήσει ισχυρά το ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται. Οπότε υπάρχει μοναρχία και Ανισορροπία! Στην περίπτωση αυτή, πρέπει ο ασθενής να επαναφέρει τη διαταραχθείσα ισορροπία με τη μέθοδο του αντιθέτου. Δηλαδή, να ενεργήσει ενάντια στην πλεονάζουσα δύναμη. Συνεπώς, κατά τον Ιπποκράτη, ο συσχετισμός τροφής, υγείας και ασθένειας είναι το κρίσιμο στοιχείο, για τη διατήρηση της ισορροπίας των δυνάμεων, σωματικά και ψυχικά. Αυτή είναι η πρώτη αξιολογική παρατήρηση!
Η δεύτερη αξιολογική παρατήρηση του Ιπποκράτη, είναι ότι από μόνη της η διατροφή δεν αρκεί, για να ξεπερασθούν προβλήματα πορείας ζωής. Χρειάζεται, πρόσθετα άσκηση και αναψυχή. Εδώ, ο Ιπποκράτης εισάγει κατ’ ευθείαν το μέτρο του αντιθέτου. Τροφή και άσκηση, κατά τον Ιπποκράτη, έχουν αντίθετες ιδιότητες που συμβάλουν αμοιβαία στη διατήρηση της ισορροπίας υγείας, σωματικής και ψυχοπνευματικής. Για το λόγο αυτό, ο Ιπποκράτης συστήνει την έξοδό μας στη φύση. Πιστεύει ότι η φύση δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και το περιβάλλον εκείνο που επαναφέρουν στον οργανισμό τη διαταραχθείσα ισορροπία. Η φύση διασφαλίζει το στάδιο της πρόληψης των ασθενειών. Γι’ αυτό και ο σοφός γιατρός Ιπποκράτης, έλεγε «Κάλλιο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν». Εδώ, ο πατέρας της Ιατρικής, έχει απόλυτο δίκιο. Η προληπτική Ιατρική είναι σαφώς προτιμότερη της θεραπευτικής Ιατρικής! Αυτό, άλλωστε, υπογραμμίζουν σήμερα όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία και τους όρους υγιεινής διαβίωσης. Αλλά και όταν διαταραχθεί η υγεία ο Ιπποκράτης για την επαναφορά της συστήνει και πάλι τη Μητέρα Φύση .
Όπως έλεγε, «η φύση δημιούργησε την αρρώστια, η ίδια μπορεί και να την θεραπεύσει». Ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στην αυτοθεραπεία! Αυτή ήταν η δεύτερη αξιολόγηση παρατήρηση.
Η τρίτη αξιολογική παρατήρηση που συμπεραίνουμε από τα λεγόμενα του Ιπποκράτη, είναι ότι: βάση όλων των ενεργειών και παρεμβάσεών μας, πρέπει να είναι ο άνθρωπος: οι ιδιότητες του χαρακτήρα του, η ιδιοσυγκρασία του, η παθολογία του και τα ειδικά χαρακτηριστικά του. Οι κληρονομικές του καταβολές και το DNA του, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά υπόψη και κατά την πρόληψη και κατά τη θεραπεία.
Η συνολική αυτή, σφαιρική αντίληψη του Ιπποκράτη μας θυμίζει τους νόμους και τις βασικές αρχές της σύγχρονης Ολιστικής Διαιτολογίας, είναι οι γενικοί κανόνες που αφορούν τη υγιεινή διατροφή και την προσωπική ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, ανάλογα με τις τάσεις, την κληρονομικότητα και την παθολογία του.
Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί ακροατές από όσα σας είπα ως εδώ, βγάζουμε το πρώτο ηχηρό συμπέρασμα:
Η υγεία του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή, τη φύση και την άσκηση, την αναψυχή και την ικανοποίηση, αλλά και με το DNA του.
Επομένως, πρώτη φροντίδα μας, είναι :
Να επιλέγουμε και να τρώμε υγιεινά, αγνά και θρεπτικά προϊόντα!
«Η τροφή, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, δεν είναι τροφή, αν δεν έχει τη δύναμη της. Και ο,τι δεν είναι τροφή, γίνεται τροφή αν μπορεί να θρέψει».
Προσωπικά, αναλογίζομαι πόσο πιο απλά θα μπορούσε ο σημερινός σύγχρονος επιστήμονας να το διατυπώσει! Πόσο πιο απλά και κατανοητά θα μπορούσε να συμβουλέψει τη μάνα για το πώς να θρέψει τα παιδιά της! Και πόσο πιο πολιτικά θα μπορούσε να προτρέψει την Πολιτεία να φροντίζει για την υγεία των πολιτών, ώστε να δημιουργείται μια νέα γενιά, μια κοινωνία πολιτών, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Δηλαδή, μια κοινωνία με παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλών αποδόσεων και χαμηλές δαπάνες για την υγεία! Τα οικονομικά της Υγείας ατομικής και Δημόσιας πρέπει να έχουν άμεση προτεραιότητα.
Συνεπώς, εδώ μπαίνουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Διεθνή Κοινωνία και ιδιαίτερα τις Κυβερνήσεις των Κρατών, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και ομάδες. Συγκεκριμένα, πρέπει να νομοθετήσουμε και να ενεργήσουμε κατά τρόπο, ώστε:
α) η παραγωγή και προσφορά τροφίμων ποιότητας, στον καταναλωτή (άμεσα ή έμμεσα) πρέπει να επιτυγχάνεται με όρους υγιεινής, είτε σε φυσική μορφή, νωπά ή κατεψυγμένα, τυποποιημένα η μη, είτε σε επεξεργασμένη μορφή είτε, ακόμη, σε συμπυκνωμένη μορφή, όπως είναι οι Βιταμίνες.
β) η προσφορά υπηρεσιών υγείας και ιδιαίτερα της προληπτικής ιατρικής να αναπτυχθεί και να είναι σε πρώτη προτεραιότητα!
γ) η προσφορά υπηρεσιών για τουριστικούς προορισμούς, να είναι οργανωμένη και αποτελεσματική.
Αναλυτικότερα: Σε ο,τι αφορά το θέμα της διατροφής πρέπει να πετύχουμε παραγωγή και προσφορά, προς τους καταναλωτές, προϊόντων υψηλής ποιότητας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Προδιαγραφές, τεχνικές και διοικητικές, που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, κανονισμοί, οδηγίες και κανόνες, σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.
Οι προδιαγραφές αυτές μπορεί να εφαρμόζονται είτε κατά την παραγωγική διαδικασία, τη συντήρηση και μεταφορά των προϊόντων, είτε κατά τη διαδικασία διανομής και προσφοράς των προϊόντων προς τους καταναλωτές.
Ιδιαίτερη σημασία για τους καταναλωτές, αλλά και για τους παραγωγούς, από πλευράς ανταγωνισμού, έχει η εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και ο έλεγχος η αποτελεσματικότητα λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Η επιβολή ποινών στους παραβάτες και ειδικότερα η εκτέλεση των ποινών.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, πρέπει το κάθε κράτος αλλά και η Διεθνής Κοινότητα να λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων στο γεωργικό τομέα, όπως: α) η αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας και μαζί των περιοχών Natura 2000 και β) η προστασία και βελτίωση των φυσικών πόρων όπως νερό και έδαφος.
Στόχος της πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα πρέπει να είναι μια έξυπνη (smart), βιώσιμη (sustainable) και χωρίς αποκλεισμούς (inclusive) ανάπτυξη.
Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει σεβασμό στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Όταν αυτό διασφαλίζεται, τότε μόνο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας με υψηλές προδιαγραφές. Και αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε, με σχολαστικότητα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς, τότε και μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο μιας πραγματικά ελεγχόμενης διατροφικής αλυσίδας, προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Τότε, μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτό που ο Ιπποκράτης είπε «φάρμακό μας η τροφή μας και τροφή μας το φάρμακό μας..».
Ο ανθρώπινος οργανισμός δε χρειάζεται πολύ φαγητό, αλλά λίγο, αλλά υγιεινό για να είναι και θρεπτικό. Δεν είναι ανάγκη, ο άνθρωπος, να γεμίζει το στομάχι του με περιττή τροφή, αλλά τόση, ώστε να είναι χρήσιμη και ωφέλιμη.
Πέρα όμως, από την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών πιστοποίησης της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων, καθόλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, απαιτείται παράλληλα, το ενδιαφέρον και η ενημέρωση των καταναλωτών.
Ο σημερινός καταναλωτής δε νοείται να αγοράζει προϊόντα διατροφικής αλυσίδας, χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή του τελικού προϊόντος, αλλά και το περιεχόμενο του σε πρώτες ύλες! Δεν επιτρέπεται να αγοράζει χωρίς να διαβάζει προσεκτικά την ετικέτα, που συνοδεύει το προϊόν, όπου αναφέρονται τα συστατικά και η ημερομηνία λήξης του προϊόντος!
Ο καταναλωτής οφείλει να συνειδητοποιήσει τη δική του ευθύνη για τις επιλογές του και να καταγγείλει την παραποίηση και τη νοθεία χωρίς δισταγμό! Γιατί, δυστυχώς, αρκετές φορές, κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα «μαϊμού», με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πέφτει θύμα της άγνοιάς του!
Δεν επιτρέπεται ο σημερινός καταναλωτής να μην είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ συμβατικών προϊόντων, Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων. Στη διατροφή μας πρέπει να γνωρίζουμε και όχι να υποθέτουμε. Να απολαμβάνουμε τις γεύσεις και όχι να γεμίζουμε το στομάχι μας με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, αδιαφορώντας για την υγεία μας, καθώς και για τις ιατρικές δαπάνες που μειώνουν το πενιχρό εισόδημά μας. Δεν πρέπει το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του καταναλωτή να είναι ΜΟΝΟ η τιμή του προϊόντος, αδιαφορώντας για την προέλευση του, την ποιότητα, την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τη διάρκεια ζωής του!!
Τουριστικό Προϊόν και Διατροφή Υγείας
Όπως προανέφερα, ο Ιπποκράτης παρακινεί τον άνθρωπο να βγαίνει στη φύση, να κάνει άσκηση και να βρίσκει ευχαρίστηση και ικανοποίηση! Είναι και αυτό στοιχείο της μακροζωίας σε συνθήκες Υγείας. Αυτό επιχειρείται σήμερα με τον Τουρισμό!
Ο τουρισμός είναι μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη δραστηριότητα που δημιουργεί στο σημερινό πολυάσχολο άνθρωπο την ευκαιρία να ταξιδέψει σε μέρη και χώρους, που του προκαλούν ενδιαφέρον πολιτιστικό αλλά και ευκαιρίες αναψυχής. Ο τουρισμός, μας προσφέρει το ταξίδι του ονείρου, το ταξίδι του έρωτα και της αναψυχής. Όλοι μας σήμερα, θέλουμε να περπατήσουμε στο μονοπάτι του μύθου και του ονείρου μας! Να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να ζήσουμε την καθημερινότητα του τόπου και των ανθρώπων του τουριστικού προορισμού μας!!
Η πολιτιστική κληρονομιά και παραδόσεις του κάθε τόπου, τα ήθη και τα έθιμα αποτελούν ένα πολυδιάστατο αγαθό, που αξίζει να διατηρηθεί. Είναι ένα ιδιαίτερο σύμπλεγμα γνώσεων, δεξιοτήτων, παραδόσεων και πρακτικών.
Στον τόπο του τουριστικού προορισμού, ο άνθρωπος συναντάται, επικοινωνεί και ψυχαγωγείται μέσα στην τοπική κοινωνία.
Σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών επικοινωνίας και διακίνησης προϊόντων ανθρώπων και αγαθών δημιουργείται ένα ισχυρό, συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα. Δισεκατομμύρια ανθρώπων ταξιδεύουν στον πλανήτη, πέρα από επαγγελματικούς λόγους, κυρίως για λόγους αναψυχής, γνώσεων και εντυπώσεων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί αξιοθέατα, αρχαίους τόπους, μουσεία, πολυχώρους τέχνης, αλλά και παραγωγούς τροφίμων. Εστιατόρια, φεστιβάλ και λοιπούς χώρους! Εκεί θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει γεύσεις τοπικής κουζίνας και να πιει ιδιαίτερα ποτά της περιοχής.
Η τοπική γαστρονομία γίνεται σιγά-σιγά τουριστικός προορισμός και αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις. Εδώ λόγο έχει η Μεσογειακή Διατροφή, που ξεχωρίζει και αναφέρεται σε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των ελαιοπαραγωγικών χωρών της Μεσογείου. Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Νότια Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τη μεσογειακή Ριβιέρα! Δηλαδή, έναν πραγματικά ξέχωρο τουριστικό προορισμό. Η Μεσογειακή Δίαιτα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Η συγκεκριμένη διατροφή αποδεδειγμένα καταπολεμά: καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη Alzheimer και άλλες ασθένειες.
Η Μεσογειακή Διατροφή η αλλιώς Ελληνική Διατροφή είναι ένα ιδιαίτερα βιώσιμο πρότυπο διατροφής που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη βιοποικιλότητα και προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου. Η Μεσογειακή Διατροφή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΦΑΓΗΤΟ είναι ένα σύμπλεγμα γνώσεων, δεξιοτήτων, παραδόσεων και πρακτικών που συνδέεται με όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και προσφοράς προϊόντων του αγροτικού τομέα. Είναι ένας μοναδικός τρόπος κατανάλωσης τροφίμων και ποτών αλλά και εκδηλώσεων και συμπεριφοράς. Ο επισκέπτης συναντάται και επικοινωνεί προσωπικά. Ψυχαγωγείται και συναλλάσσεται με την τοπική κοινωνία, αλλά και τους λοιπούς επισκέπτες σαν να γνωρίζονταν χρόνια.
Έτσι, ο επισκέπτης – τουρίστας κατά το διάστημα της παραμονής του, πέρα από τη διατροφή του, ζει μια άλλη ατμόσφαιρα, αποκτά άλλη ψυχολογία και γεύεται έναν άλλο τρόπο ζωής! Στην αλλαγή αυτή συμβάλλει, βέβαια ιδιαίτερα, η τοπική γαστρονομία που τον απελευθερώνει από την καθημερινότητα.
Σήμερα, ο τουρίστας - επισκέπτης μετατρέπεται σε ταξιδιώτη και ανακαλύπτει πέρα από τα τρία S (Sea, Sun & Sand - Θάλασσα, Ήλιο & Αμμουδιές), έναν άλλον τρόπο ζωής, που σχετίζεται με τις συνήθειες και δραστηριότητες των ντόπιων στις περιοχές που επισκέπτεται. Συγκεκριμένα, επιλέγει τουριστικούς προορισμούς που έχουν σχέση όχι μόνο με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία αλλά και τον τρόπο ζωής και τις γαστρονομικές απολαύσεις. Έρχεται σε επαφή με την τοπική κουλτούρα και βιώνει την ιστορία, τις παραδόσεις, την πολιτιστική κληρονομιά και τις καθημερινές τοπικές δραστηριότητες. Έτσι, αποκτά μια αυθεντική εμπειρία και μια αίσθηση, που με την αναχώρησή του δεν ξεχνά.
Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ο τουρίστας εξαιτίας αυτών των εμπειριών γίνεται ταξιδιώτης και επιστρέφει ξανά στο ίδιο μέρος. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο σημερινός «ταξιδιώτης» στις Μεσογειακές χώρες ξοδεύει το 1/3 των συνολικών δαπανών του τουριστικού του ταξιδιού σε διατροφή!
Έτσι, οι σημερινοί επισκέπτες παίρνουν από το ταξίδι γνώσεις, εικόνες, ήχους, αλλά και γεύσεις από τον τόπο που επισκέπτονται. Έτσι το στομάχι γίνεται ένας ισχυρός δείκτης τουριστικού προορισμού. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε και την ελληνική παροιμία «ο έρωτας από το στομάχι αρχίζει»!
Συμπερασματικά, ο τουρισμός πέρα από το γεγονός, ότι ανοίγει νέα κανάλια επικοινωνίας με τους ανθρώπους και αναπτύσσει την εξωστρέφεια, δημιουργεί, παράλληλα, συνθήκες υγείας και μακροζωίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Καλώ όλους σας ν’ αλλάξουμε σιγά-σιγά και ΑΜΕΣΑ το Μαζικό χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού και να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη, προβάλλοντας τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των χωριών και των πόλεων της Ελλάδος.
Είναι ο ιατρικός τουρισμός, που ακούσατε από άλλο ομιλητή
Είναι ο γαστρονομικός τουρισμός
Είναι ο μοναχικός και θρησκευτικός τουρισμός.
Είναι ο αγροτικός και θαλάσσιος τουρισμός.
Κ.λ.π.
Έτσι θα βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του ποιοτικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προωθήσουμε τις επενδύσεις σε κατοικίες, ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, την παραγωγή και προσφορά υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων.
Θα ανοίξουμε νέους δρόμους προσέλκυσης τουριστών και επισκεπτών με αποτέλεσμα να προωθήσουμε το επίπεδο απασχόλησης, την ανάσχεση φυγής των νέων από την Ελλάδα και τους τόπους του.
Αγαπητοί φίλοι,
Είμαι βέβαιος πως ακολουθώντας αυτό το δρόμο η χώρα μας θα παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και ο ελληνικός τουρισμός θα αυξάνει τη συμμετοχή του και συνεισφορά του στο ΑΕΠ (ΑΕΠ = Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) ξεπερνώντας συνολικά – άμεσα και έμμεσα-, το 20% συμμετοχής. Παράλληλα θα απασχολεί περισσότερο από το 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας!
Φίλες και φίλοι,
Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι στα λόγια του Ιπποκράτη! «Φάρμακό μας η τροφή μας τροφή μας το φάρμακό μας» και να προσθέσω «η τροφή μας, η ταυτότητά μας»
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την Ελλάδα της μακροζωίας και των ονείρων μας.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com