Συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου
«Εισοδηματική πολιτική έτος 2007, φορολογικές και άλλες διατάξεις»
του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Βεργίνης.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης. Βεβαίως, ευκαιριακά ζητήματα πολλές φορές έρχονται έτσι ώστε η Αντιπολίτευση να ξεχνά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όπως και άλλες φορές συμβαίνει, και θα πρέπει να συζητάμε μονομερώς κάποιες συμπτώσεις, οι οποίες -αν μη τι άλλο- βρίσκουν την άμεση απάντηση της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής και βεβαίως της παράταξής μας. Δεν είναι μονάχα μηδενική η ανοχή, αλλά αντίθετα έχουμε μία αντιπαράθεση παραδειγμάτων όπου εμείς μεν όχι μονάχα δεν ανεχόμαστε αλλά φανερώνουμε, αποδεικνύουμε και παραπέμπουμε πάντοτε στη Δικαιοσύνη, ενώ για εσάς ποτέ δεν υπήρχε τίποτε, πάντοτε καλυπτόσασταν πίσω το χρόνο, που δίνει τη δυνατότητα βεβαίως της διαγραφής.
Εισοδηματική πολιτική. Κύριοι συνάδελφοι, ένα πράγμα δεν έχω ακούσει να λέτε, ότι η εισοδηματική πολιτική είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής κατάστασης της οικονομίας και η συνολική κατάσταση της οικονομίας δεν φαίνεται μονάχα από τις αυξήσεις ή μειώσεις ενός έτους στις εισοδηματικές παροχές. Η κατάσταση της οικονομίας είναι εκείνη η οποία πραγματικά δίνει τη δυνατότητα να διαβάζει κανένας την αποτελεσματική αναπτυξιακή ή μη πολιτική της κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτή δεν εφαρμόζει πολιτική παροχών σε βραχυπρόθεσμη περίοδο, εφαρμόζει πολιτική αναπτυξιακή, εφαρμόζει πολιτική διαρθρωτική, έτσι ώστε πλέον οι αυξήσεις των εισοδημάτων να μην είναι προσωρινές, να μην είναι βραχυπρόθεσμες, να μην είναι απλά επιθυμία, αλλά να είναι πραγματικότητα. Να μην είναι απλά συντήρηση της οικονομίας, αλλά να αποτελεί απογείωση της οικονομίας σε μία σταθεροποίηση συνεχώς των αποτελεσμάτων. Και αυτό για εσάς είναι άγνωστο, δεν είναι γνωστό, διότι εσείς πάντοτε εφαρμόζατε μία πολιτική, η οποία ήταν καθαρά καταναλωτική πολιτική, γι’ αυτό και όταν εγκαταλείψατε την Κυβέρνηση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας συνεχώς έπεφταν. Δίνατε τη δυνατότητα απλά των προσωρινών αυξήσεων, ονομαστικών χωρίς να κοιτάζετε
.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παραδώσαμε 4,7.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Κύριε συνάδελφε, σας τα είπα. Ναι, παραδώσατε την οικονομία σε μία προσωρινότητα και αποδείχθηκε -σας το είπα και στην Επιτροπή. Αμέσως τον πρώτο χρόνο έπεσαν οι ρυθμοί, διότι ήταν προσωρινοί, ήταν καταναλωτικοί, ήταν αύξηση της καταναλωτικής πίστης. Αν ήταν όμως μόνιμοι, σταθεροί, αναπτυξιακοί, όχι μονάχα δεν θα έπεφτε τον επόμενο χρόνο, αλλά θα συνέχιζε τουλάχιστον επί μία πενταετία, διότι αν τα μέτρα ήταν διαρθρωτικής αναπτυξιακής πολιτικής, οι ρυθμοί δεν πέφτουν ποτέ τον πρώτο χρόνο ή τον δεύτερο.
Είχα κάνει δε την πρόταση, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, στην Επιτροπή που συζητήσαμε το νομοσχέδιο να κάνουμε μία συζήτηση κάποια μέρα πράγματι για κατευθύνσεις αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής και όχι απλά μια συζήτηση επιδοματικής πολιτικής. Αντίθετα, η Κυβέρνηση αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσει τα πραγματικά και όχι μόνο τα ονομαστικά εισοδήματα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσουμε όχι μονάχα τις ονομαστικές αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς και τα ημερομίσθια, αλλά να απαντήσουμε και μέσα από τις τροποποιήσεις των θεσμικών πράγματι εισοδηματικών πράξεων που αναφέρονται είτε σε φορολογική πολιτική, είτε σε νομισματική πολιτική είτε σε πολιτική κοινωνικών παροχών. Και οι κοινωνικές παροχές δεν είναι λίγες.
Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι μειώσαμε τους εμμέσους φόρους και μειώσαμε και τους αμέσους φόρους. Αυξήσαμε τις παροχές σε ορισμένες εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες πραγματικά υποφέρουν και το γνωρίζετε αυτό, είτε είναι στην τάξη των μικρών εισοδηματιών, είτε την τάξη των συνταξιούχων, είτε την τάξη των πολυτέκνων, είτε ακόμα στην τάξη εκείνων των ομάδων, των αστυνομικών κ.λπ., του ΕΚΑΒ, που δίνουμε τη δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων του πραγματικού εισοδήματος, που ξεπερνάνε τουλάχιστον κατά μία έως και δύο μονάδες τις αυξήσεις των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτή είναι η εισοδηματική πολιτική, η οποία έχει όχι απλά αποδειχθεί αποτελεσματική, αλλά, κύριε Πρόεδρε, έχει αποδειχθεί και τελεσφόρα, μελλοντική, με προοπτική. Μόνο έτσι απογειώνεται η οικονομία και μόνο έτσι σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα. Ορθώς ακολουθείτε αυτήν την πολιτική, κύριε Υπουργέ. Διαφορετικά, αν ακολουθούσατε τη δική τους πολιτική, θα δίνατε απλά κάποιες παροχές ονομαστικές, θα χαϊδεύατε τα αυτιά απλά των συνταξιούχων ή των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων, αλλά τελικά θα τους αφαιρούσατε και πραγματικό εισόδημα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική λέει «όχι» στην απομονωτική πολιτική, λέει «όχι» στην αντιφατική πολιτική, λέει «όχι» στην αντιαναπτυξιακή πολιτική, λέει «όχι» στην πολιτική παροχών που τελικά δεν υλοποιούνται και λέει «όχι» στην καταναλωτική πίστη που καταχρεώνει τελικά τα νοικοκυριά, καταχρεώνει την ελληνική οικονομία, αυξάνει τα ελλείμματα και αυξάνει το δημόσιο χρέος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά ξαναλέω την πρότασή μου: Κάποτε να συζητήσουμε πράγματι κατευθύνσεις εισοδηματικής πολιτικής και επιτέλους κάποτε να συζητήσουμε με συγκεκριμένη βιβλιογραφία και να απαντήσουμε σε ερωτήματα πραγματικά αναπτυξιακής εισοδηματικής πολιτικής και όχι απλά πολιτικής εμβαλωμάτων.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com