Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου
«Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του δημοσίου και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κ. Βεργίνης έχει το λόγο.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα σχέδιο νόμου που πραγματικά πρέπει όλοι, όχι μόνον να χειροκροτήσουμε, αλλά να συγχαρούμε από καρδιάς γιατί επιτέλους μαζεύτηκαν όλες εκείνες οι εξαιρέσεις, όλες εκείνες οι αδικίες, όλες εκείνες οι περιπτώσεις που εκκρεμούσαν χρόνια και ταλαιπωρούσαν συναδέλφους, πολίτες, ορφανά, χήρες, κληρικούς, όλες τις κοινωνικές τάξεις και ήρθε με το παρόν σχέδιο νόμου το Υπουργείο Οικονομικών να τις διευθετήσει και να δώσει μια λύση. Δεν θα πρέπει αυτό να το χειροκροτήσουμε; Δεν θα πρέπει να επαινέσουμε εμείς και να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο; Δηλαδή πρέπει κάθε φορά να έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα μονάχα σημείο και θα αφήνουμε να σέρνονται όλες αυτές οι περιπτώσεις επί σειρά ετών;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ).
Κύριοι συνάδελφοι, με την πολιτική της η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στοχεύει —είναι βέβαιο- στην ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και αυτό αποδεικνύεται καθαρά από το παρόν νομοσχέδιο. Διαπνέεται από αυτό το πνεύμα, διαπνέεται από αυτές τις αρχές. Την αρχή της μη εξαίρεσης, την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Επομένως, θα πρέπει πραγματικά να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί πρόκειται για ένα πλαίσιο που πρέπει να δεχθούμε όλοι ότι είναι και ορθό και δίκαιο. Και είναι ορθό, γιατί αποκαθίστανται, μέσω των διατάξεών του, ορισμένες αδικίες που στο παρελθόν είχαν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα. Έτσι ικανοποιείται πράγματι το κοινωνικό αίσθημα δικαίου και είναι σύμφωνο πράγματι με την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
(BS)
(2ML)
Και από το άλλο μέρος είναι σύμφωνο με το πνεύμα της αντιμετώπισης κυρίως εκείνων των ασθενέστερων τάξεων στις οποίες ουδέποτε κανείς έχει ενσκήψει παρά το γεγονός ότι όλοι παραδεχόμαστε ότι υποφέρουν, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές μέρες.
Ας μην ξεχνάμε, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα το 1/5 των ελλήνων πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Αυτό μας είπε σήμερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Όλες αυτές, λοιπόν, οι περιπτώσεις που φέρατε, κύριε Υπουργέ, για αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου αναφέρονται κυρίως σ’ αυτή την τάξη των ανθρώπων. Των ανθρώπων των οποίων το εισόδημα αγγίζει τα όρια της φτώχειας.
Ειδικότερα για τις προτεινόμενες διατάξεις αν θέλουμε πράγματι να τις ομαδοποιήσουμε μπορούμε να πούμε ότι πρώτον αυξάνεται το επίδομα εξομάλυνσης που καταβάλλεται με τις πολιτικές συντάξεις του δημοσίου. Είχαμε ένα 3% γενική αύξηση για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει οπωσδήποτε τις συντάξεις, δηλαδή των ανθρώπων το εισόδημα, που αυξάνεται ελάχιστα αλλά που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται για τους συνταξιούχους. Και επομένως έκανε πραγματικότητα μ’ αυτό το νομοσχέδιο και έρχεται κατά βάση να καλύψει αυτό που από την αρχή του έτους έχει κάνει η Κυβέρνηση, δηλαδή αύξηση των συντάξεων κατά 4% έναντι 3% των ενεργεία πολιτών δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, ρυθμίζει το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων αλλά και τις τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενισχύετε, επίσης, ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες συνταξιούχων υπαλλήλων και στρατιωτικών ενώ αυξάνετε το κατώτατο όριο των πολεμικών συντάξεων. Επιλύονται, τέλος, ασφαλιστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στις περιπτώσεις μετατασσομένων υπαλλήλων.
Κυρίες και κύριοι, η διευθέτηση αυτών των θεμάτων θέλουμε ή δεν θέλουμε να πάρει τέλος; Το να σέρνονται αυτές οι υποθέσεις από τον ένα χρόνο στον άλλο και θα έλεγα και από την μια παράταξη στην άλλη, από την μια κυβέρνηση στην άλλη, δεν κοσμεί κανέναν. Το παρόν, λοιπόν, σχέδιο νόμου αποκαθιστά αδικίες ενώ παράλληλα εισάγει ορισμένα νέα σημεία τα οποία πρέπει πράγματι και να εξαρθούν και κυρίως να ενισχυθούν στο μέλλον.
Πρέπει να προσθέσω ότι πραγματικά οι προθέσεις της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής δεν ήταν μόνο αυτές. Είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ, ότι θα θέλατε κάτι περισσότερο να κάνετε. Αλλά δυστυχώς αναγνωρίζουμε από το άλλο μέρος ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν επιτρέπουν. Ευχόμαστε όμως όλοι ότι αυτές οι ασθενέστερες τάξεις θα έρθουν κάποια μέρα να ενισχυθούν με τη δική σας πολιτική. Γνωρίζω, κύριε Υπουργέ, την ευαισθησία σας. Και πιστεύω ότι στο μέλλον θα βρείτε ίσως πιο πρόσφορο το έδαφος για να ικανοποιήσετε αυτά τα αιτήματα.
Άλλωστε η κυβέρνηση έργων και συνέπειας ξεκίνησε πρώτα με την επιστροφή των εισφορών του ΛΑΦΚΑ, συνεχίζεται με την αύξηση του ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ και ακολούθησαν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Και σήμερα έρχονται πράγματι μ’ αυτό το νομοσχέδιο να εξομαλυνθούν συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Ε, πρέπει να το χειροκροτήσουμε αυτό, κύριοι συνάδελφοι και ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άλλωστε στις προσωπικές μας συνομιλίες πολλές φορές με ευαισθησία αναφέρεστε σ’ αυτά τα σημεία.
Όσον αφορά σε ορισμένες παρατηρήσεις. Πράγματι το άρθρο 1 είναι επαινετό διότι όπως είπα αντί 3% γίνεται 4% αύξηση στις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων.
Στο άρθρο 2 η σταδιακή ενσωμάτωση του συντάξιμου μισθού στους συνταξιούχους, δηλαδή τα 140,8 ευρώ, πρέπει και εσείς να το χειροκροτήσετε γιατί το είχατε αρχίσει εσείς. Και δώσατε μόνο την πρώτη δόση: 35 ευρώ. Ε, λοιπόν, δεν πρέπει να συμπληρωθεί; Το πήρατε πίσω. Δεν πειράζει. Συναντήσατε κάποιες δυσκολίες; Ερχόμαστε σήμερα να τις ικανοποιήσουμε. Γιατί να μην το χειροκροτήσετε και εσείς; Και να αποτελέσει και δική σας πολιτική. Επομένως πρέπει να συγχαρούμε το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτή τη διάταξη.
(XA)
Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν κυβερνήσεις ασυνέχειας. Υπάρχουν κυβερνήσεις συνέχειας σε ένα ενιαίο κράτος.
Χαιρετίζω, επίσης, κύριε Υπουργέ, την επαναφορά στο σχέδιο νόμου της παραγράφου 1 του άρθρου 4, που αναφέρεται στη συνταξιοδότηση Βουλευτών που συμπληρώνουν δύο έτη βουλευτικής θητείας και είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί κ.λπ. Πρέπει να το σημειώσουμε αυτό πραγματικά με παρρησία και να συγχαρούμε την Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, στο άρθρο 5 ορθώς σας εισηγούνται οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να υπολογίζεται ως μέσος όρος πενταετίας
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θα τα πούμε αύριο στα άρθρα, κύριε Βεργίνη.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Να υπολογίζεται ως μέσος όρος πενταετίας χωρίς να εξαιρείται ο τελευταίος χρόνος υπηρεσίας. Αυτό ήταν παράδοξο και θα έλεγα το παράδοξο της δημόσιας υπηρεσίας προς συνταξιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να γίνει ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στη σύνταξη και η πρόταση του συναδέλφου κ. Αγγελόπουλου να υπερψηφιστεί.
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ανοχή σας. Θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο θεραπεύει πολλές από τις αδικίες, εξομαλύνει πολλές από τις περιπτώσεις που αποτελούσαν εξαιρέσεις και προτείνω την υπερψήφισή του.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, τον κ. Βεργίνη.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com