Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
«Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2004, Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2004»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Οι της Β΄ περιφέρειας είναι συμπατριώτες με όλους, με όλη την Ελλάδα!
Ο κ. Βεργίνης έχει το λόγο.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αυτές τις μέρες ζούμε το παράδοξο επιχειρημάτων προβολής μιας οικονομίας που την έχουμε μάλλον στη φαντασία μας και κυρίως έχουμε στη φαντασία μας πλασματικές, εικονικές καταστάσεις.
Γιατί δεν είναι παράδοξο ότι εσείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταθέσατε έναν προϋπολογισμό για το 2004 με απόλυτα υποεκτιμημένες τις δαπάνες και με απόλυτα υπερεκτιμημένα τα έσοδα; Απάντηση σ’ αυτό δεν δώσατε, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κανένας σας! Έρχεστε και λέτε πώς εκτελέστηκε αυτός ο προϋπολογισμός και τι αποτελέσματα είχαμε σε ισολογισμό και απολογισμό. Μα, θα είχαμε αυτά τα οποία πράγματι είχατε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό σας.
Πείτε μας —και δεν απαντάτε- το εξής. Έπρεπε να ολοκληρωθούν και να εκτελεστούν τα έργα για να είναι δυνατή η εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, ναι ή όχι; Πού τα είχατε προβλέψει αυτά; Είχαμε λοιπόν μια υποεκτίμηση αυτών των δαπανών; Η απάντηση είναι ναι, είναι ξεκάθαρη. Δεν απαντάτε καθόλου σ’ αυτό το ερώτημα.
Δεύτερον, υπήρξαν δαπάνες τελικά οι οποίες δεν είχαν καταγράφει; Η απάντηση είναι ναι. Υπήρξαν στο ασφαλιστικό, επίσης, δαπάνες που δεν είχατε καταγράψει; Η απάντηση είναι ναι. Και σ’ αυτές τις θέσεις, σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν απαντάτε.
Έρχεστε και μας λέτε ότι φταίει η παρούσα Κυβέρνηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και πραγματικά μια κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, κάθισε πραγματικά μέσα στα όρια που έβαζε ο προϋπολογισμός του 2004 για να υλοποιήσει τις δαπάνες και τις προβλέψεις. Αλλά οι προβλέψεις βεβαίως ήταν απόλυτα εκτός πραγματικότητας!
Πείτε τι μας τι θα έπρεπε να γίνει! Θα έπρεπε να μη γίνει δανεισμός, όπως υποστηρίζετε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες δαπάνες, ναι ή όχι; Από πού θα έπρεπε να εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα; Τι θα έπρεπε τότε να έχει κάνει; Να καταφύγει σε φόρους και μάλιστα άμεσης απόδοσης. Και άμεση απόδοση ποιοι φόροι θα είχαν; Κυρίως οι άμεσοι φόροι. Δηλαδή, να επιβαρύνουμε τους άμεσους φόρους, άρα τους φτωχούς δημοσίους υπαλλήλους, αφού βεβαίως ο άμεσος φόρος «συλλαμβάνεται» την ώρα της καταβολής μισθού και ημερομισθίων, διότι οι έμμεσοι φόροι δεν έχουν άμεσα το αποτέλεσμα, το οποίο απαιτείται. Άρα, λοιπόν, σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν απαντάτε.
Δεύτερον, πράγματι δεν κάνετε ούτε τα στοιχειώδη που απαιτεί η κατάρτιση, η θεμελίωση, η παρουσίαση αλλά και το περιεχόμενο ενός στοιχειώδους προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της δικής σας πράξης ήταν ότι πράγματι ξεφύγαμε κατά πολύ σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα και σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος.
Δηλαδή, αμφισβητείτε ότι είχατε υποεκτιμήσει τις δαπάνες, για να έχετε υποεκτιμημένα τα ελλείμματα, ναι ή όχι; Είμαστε εμείς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματικά αποκαλύπτουμε τα μεγάλα ελλείμματα ή ήταν η EUROSTAT; Ήταν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ήταν η νέα διακυβέρνηση της χώρας;
(DP)
(4GK)
Και σας ρωτάω: Τι θα έπρεπε να κάνει η νέα διακυβέρνηση της χώρας; Θα κάνει απλά το αυτονόητο. Ό,τι γίνεται από τον κρατικό έλεγχο προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια επιχείρηση δεν πρέπει να ελέγχεται; Θα πρέπει να ελεγχθεί από τον προϋπολογισμό και εν συνεχεία από τον ισολογισμό της. Επομένως, θα έπρεπε η Κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει μάλιστα μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αποδείξει τι παραλαμβάνει.
Που είναι, λοιπόν, το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι εσείς διασύρατε τη χώρα και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, διότι εσείς βγήκατε με ελλειμματικά στοιχεία, με στοιχεία τα οποία υποβάθμιζαν πραγματικά τις δαπάνες και υπερεκτιμούσαν τα έσοδα και προσπαθούσατε με αυτό τον τρόπο να δείξετε ότι είχατε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε μια πολιτική για την οποία δεν είχατε βάση.
Επιπλέον όσον αφορά τα έξοδα του προϋπολογισμού της γενικότερης οικονομίας είναι γεγονός ότι θεωρούσατε προσφυγή στο δανεισμό του 2004 σε χαμηλότερο απόλυτο ποσό έναντι του 2003. Μα, είναι δυνατόν, κύριοι συνάδελφοι, να συμβεί αυτό; Πως είναι δυνατόν να έχουμε μικρότερο ποσό αντιμετώπισης δαπανών του 2004 απ’ ό,τι το 2003; Άρα, πως θα μπορούσε να γίνει η προσφυγή για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών; Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αυξήσουμε το δανεισμό;
Τι έγινε πράγματι με τα ασφαλιστικά ταμεία το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ, το ΕΚΑΣ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο Νομικών και για την πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων; Αυτά δεν υπολογίζονται; Σε μας τώρα για το 2005 ή για το 2006 που καταθέτουμε τον προϋπολογισμό θα προσφύγετε σ’ αυτή την κριτική. Ε, αυτοκριτική δεν υπάρχει για τον προϋπολογισμό του 2004 τον οποίο εσείς καταρτίσατε, εσείς καταθέσατε, εσείς εκτελέσατε επί δίμηνο το 2004 και αναγκάστηκε η Νέα Δημοκρατία να εκτελέσει το υπόλοιπο δεκάμηνο;
Πληρώσαμε, κύριοι συνάδελφοι, το 50% των δαπανών του προϋπολογισμού για εξόφληση παλαιών τόκων και χρεολυσίων.
Ρωτάω, λοιπόν: Αυτά δεν τα γνωρίζατε, δεδομένου ότι αυτά είναι δεδουλευμένα; Επιπλέον πρέπει να σημειώσω ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τις ανάγκες που εκκαλείτο η νέα διακυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίσει προκειμένου να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη, ήταν πολλαπλάσιες εκείνων που εσείς σημειώνατε στον προϋπολογισμό. Βεβαίως πρέπει ο προϋπολογισμός να εκτελείται κατά γράμμα. Αλλά υποτίθεται ότι και η κατάρτιση και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ή στις προγραμματιζόμενες δαπάνες. Ή, λοιπόν, κάποιες από τις δαπάνες κακώς προγραμματίστηκαν, ή ορισμένα έργα κακώς προγραμματίστηκαν, ή κακώς είχαν αρχίσει, ή θα έπρεπε να τα είχατε συμπεριλάβει.
Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι πράγματι ένας προϋπολογισμός στην κατάρτισή του θα πρέπει να είναι αντικειμενικός και κυρίως να είναι πλήρης, να υπάρχει μια διαφάνεια κατά την καταγραφή και παρουσίασή του, ώστε να υπάρχει και διαφάνεια στη διαχείρισή του. Πως μπορεί να διαχειριστεί κανένας έναν προϋπολογισμό με διαφάνεια, αν δεν υπάρχει διαφάνεια στην κατάρτισή του;
Αναγκαστικά, λοιπόν, θα πρέπει να διαχειριστούμε κάτι που λάθος είχε εκτιμηθεί, άρα θα έχουμε λάθος αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Ό,τι βάζουμε στο κομπιούτερ, αυτό θα βγάλει ως προϊόν. Δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Μπορείτε βεβαίως να κάνετε πολιτική κριτική σε ό,τι αφορά τον τρόπο των δαπανών ή, αν θέλετε, τον τρόπο εφαρμογής κάποιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Αυτό, ναι. Αλλά καμιά τέτοια κρίση ή κριτική δεν κάνετε. Να κάνετε κρίση και κριτική αξιολόγησης της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από την Κυβέρνηση. Ούτε αυτό το κάνετε.
Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να εμμείνει στα παλιά πρότυπα, πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και όταν λέμε εκσυγχρονισμό, δεν εννοούμε μονάχα περιορισμένα στη δημόσια διοίκηση, όπως όλοι έχουμε καταφύγει και έχουμε απόλυτα προσδιορίσει την κατεύθυνση της κριτικής μας. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλα τα σημεία διακυβέρνησης. Και ένα απ’ αυτά, το σπουδαιότερο, είναι πράγματι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
(AD)
(4DP)
Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να γίνει μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δηλαδή, μια και για πάντα ό,τι καταγράφεται, αυτό να εκτελείται. Δεν μπορεί να εκτελείται κάτι άλλο που δεν καταγράφεται.
Υπάρχει περίπτωση, όμως, να αντιμετωπιστεί διαφορετικά; Η απάντηση είναι, ναι, εφόσον κατατεθεί ένας πρόσθετος προϋπολογισμός. Υπ’ αυτή την έννοια, μπορούμε πράγματι να επεκτείνουμε τις δαπάνες. Διαφορετικά, θα υπάρχει αδιαφάνεια ως προς την εκτέλεσή του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι πράγματι η Κυβέρνηση προσπάθησε ό,τι το καλύτερο. Δημιούργησε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προκειμένου πράγματι να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό, για τον οποίον δεν είχε ευθύνη ως προς την κατάρτιση και ως προς το περιεχόμενό του.
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όλα όσα υποστηρίξατε πριν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορείτε συνεχώς να βάλλετε τις πράξεις της Κυβέρνησης και μόνο αναφερόμενοι στην απογραφή, μια απογραφή η οποία επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να γίνει. Είκοσι χρόνια διακυβερνούσατε τη χώρα, είκοσι χρόνια παραποίησης, είκοσι χρόνια πολλές φορές ψέματα, είκοσι χρόνια πολλές φορές πράγματι αναξιόπιστες καταγραφές στον προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι υπερβαίνατε πάντοτε και είχατε πάντοτε ελλειμματικούς ισολογισμούς.
Ο ισολογισμός και ο απολογισμός πρέπει βεβαίως να ανταποκρίνονται στον προϋπολογισμό. Όμως, τυπική εξίσωση κάνατε, όχι ουσιαστική.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να συνοψίσω λέγοντας ότι η σημερινή Κυβέρνηση υλοποίησε πράγματι —στα μέτρα του δυνατού- τον Προϋπολογισμό του 2004, έναν προϋπολογισμό που, όπως είπα, συντάξατε εσείς και υλοποίησε η νέα κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι ήταν άσχημη η οικονομική συγκυρία, διεθνώς και εντός της χώρας.
Προκειμένου σήμερα να μιλάμε πράγματι για έναν απολογισμό και έναν ισολογισμό που να αποτυπώνει μια πραγματικότητα, πρέπει πράγματι και ο προϋπολογισμός να είναι αντικειμενικός.
Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να υπερψηφιστεί αυτό το κείμενο απ’ όλους και ιδιαίτερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Διαφορετικά, καταψηφίζετε τον εαυτό σας που τον είχατε καταρτίσει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Βεργίνη.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com