ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Γράφει ο Δρ Ξενοφών Ν. Βεργίνης, υποψ. Βουλευτής Λευκάδας Ν.Δ.
Το Δ΄ ΚΠΣ βρίσκεται προ των πυλών. Τα 20 δις € που εξασφάλισε η κυβέρνηση Καραμανλή για την περίοδο 2007 — 2013, θα διοχετευτούν στη χώρα μας στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να ενισχύσουν τις εθνικές πολιτικές (γεωργία, εκπαίδευση, μεταφορές, περιβάλλον κ.α.) και να δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας.
Το Δ΄ ΚΠΣ αποτελεί το 5ο πακέτο κοινοτικών πόρων που λαμβάνει η Ελλάδα (προηγήθηκαν τα ΜΟΠ, Α΄, Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ) και ταυτόχρονα είναι η τελευταία ευκαιρία που καλείται να αξιοποιήσει η χώρα μας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών της δομών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε προτεραιότητα στην Περιφέρεια, κατευθύνοντας το 82% των πόρων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου σε δράσεις που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της.
Το βασικό ερώτημα που πλανάται, όμως, είναι πως θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα η διαχείριση αυτών των κονδυλίων, δεδομένων των αδυναμιών και αγκυλώσεων που παρατηρήθηκαν στη διαχείριση των προηγούμενων «πακέτων», με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα της χαμηλής απορροφητικότητας και ανάπτυξης.
Ήδη, από τη διαχείριση των προηγούμενων ΚΠΣ αναδείχθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του ελληνικού συστήματος να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την κοινοτική βοήθεια. Η απαράδεκτη γραφειοκρατία (υψηλό κόστος και χαμηλή αποδοτικότητα), η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης (έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού), η έλλειψη στρατηγικής και εμπειρίας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό (υψηλός κατακερματισμός των έργων, ενθάρρυνση μιας εγχώριας συνολικής ανάπτυξης, αδυναμίες στον προγραμματισμό των καινοτόμων δράσεων, μη υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και διαχείρισης), οδήγησαν σε χαμηλή απορροφητικότητα (μόλις 15,26%) στερώντας την Περιφέρεια από σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην οποία σημειωτέον παρουσιάζονται ανισότητες σε κοινοτικό και κυρίως σε εθνικό επίπεδο.
Οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία 3.5 χρόνια από την κυβέρνηση, βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση και η απορροφητικότητα υπερδιπλασιάστηκε (περίπου 53%). Όμως, για την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειας, απαιτείται πολλή δουλειά, στρατηγική, σχεδιασμός και προτεραιότητες, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά.
Η χώρα μας πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει ορθολογικό προγραμματισμό και ευέλικτους μηχανισμούς υλοποίησης του Δ΄ ΚΠΣ. Άλλωστε, οι κοινοτικοί κανόνες είναι σαφείς, σε θέματα διαφάνειας, ενημέρωσης και δημοσιότητας και δεν επιδέχονται κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η σωστή διαχείριση ξεκινά από την εναρμόνιση της Ελλάδας με τη κοινοτική νομοθεσία σε θέματα συγχρηματοδότησης και υλοποίησης έργων. Η συνέχεια περιλαμβάνει:
Πέρα, όμως, από τη σωστή διαχείριση απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα και σε άλλους τομείς, προκειμένου η Περιφέρεια να επιδιώξει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Ειδικότερα πρέπει:
Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να καταπολεμήσει τις ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις περιφέρειές της, εφαρμόζοντας μια εθνική στρατηγική που θα εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία, θα φροντίζει για την αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση σχεδίων ανάπτυξης που θα δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.
Ηρώων Πολυτεχνείου 9
1ος όροφος
Τηλ. 26450-24506
Φαξ 26450-29494
31100 - ΛΕΥΚΑΔΑ
Email: xverginis@gmail.com