ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»
(1). Κύριε Βεργίνη η τελευταία δημοσκόπηση της MRB πριν λίγες μέρες δίνει ένα σταθερό προβάδισμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μια συμπεριφορά κριτικής στήριξης προς την κυβέρνηση. Είναι ωστόσο αρκετό αυτός για εσάς, ή πρέπει να κάνετε διορθωτικές παρεμβάσεις στην κυβερνητική σας παρουσία ;
Κοιτάξτε, ο λαός συνηθίζεται να λέει ότι «..ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε διάφορους τομείς που χρίζουν διορθωτικών παρεμβάσεων. Η Κυβέρνηση είναι συνεχώς παρούσα και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες όπου απαιτείται. Άλλωστε, το μεταρρυθμιστικό μας έργο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Συνεπώς, αλλαγές θα λαμβάνουν χώρα μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας.
Η ουσία του ζητήματος, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες που γίνονται από τη Νέα Διακυβέρνηση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων (ανεργία, παιδεία, οικονομία κτλ) και εκτιμούν το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο. Άλλωστε τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Προβλήματα πάντα υπάρχουν και οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε. Οι Έλληνες πολίτες και μας εμπιστεύονται και εμείς αντλούμε δύναμη από αυτή την εμπιστοσύνη ώστε να συνεχίσουμε την πολιτική μας με συνέπεια προς όφελος όλων των Ελλήνων.
(2). Θα εμμείνουμε για λίγο στα ευρήματα της δημοσκόπησης διότι είναι πολύ εποικοδομητικά για την αποτύπωση της πολιτικής μας πραγματικότητας. Σας προσάπτουν κύριε Βεργίνη ότι έχετε εξαρτήσεις από συμφέροντα, ότι παλινωδείτε σε κεντρικές σας επιλογές, αλλά σας θεωρούν συνάμα όμως και ικανότερους από το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσετε τη χώρα, κάτι που αποτελεί την κεντρική επιλογή την ώρα της ψήφου. Που πιστεύετε ότι πρέπει να επιταθεί η προσπάθεια στο κυβερνητικό έργο κύριε Βεργίνη ;
Η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή εφαρμόζει το Πρόγραμμά της χωρίς εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα και άλλα κέντρα αποφάσεων. Κεντρικές μας επιλογές παραμένουν το εθνικό συμφέρον και η ευημερία της κοινωνίας των πολιτών, η ισόρροπη ανάπτυξη, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, η νεολαία, το μέλλον του τόπου.
Τηρούμε τις υποσχέσεις μας στο ακέραιο. Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε υλοποιήσει όσα υποσχεθήκαμε και παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πετρελαϊκή κρίση. Η παράταξη διαθέτει πληθώρα ικανών στελεχών και με συνέπεια εφαρμόζουν τη πολιτική της Κυβέρνησης.
Στον αγώνα αυτό επιζητούμε τη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και αυτό όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται και μας θεωρεί ικανούς να ολοκληρώσουμε το έργο που αναλάβαμε.
(3). Κύριε καθηγητά να αναγνωρίσουμε με παρρησία και τα θετικά στοιχεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω τον αναπτυξιακό νόμο, την απαλοιφή της πέδης των πανωτοκίων από τους αγρότες μας, τις βελτιωτικές κινήσεις στη δημόσια υγεία, την μείωση των φορολογικών συντελεστών προς ενίσχυση των επενδύσεων κ.α.. Ειδικότερα για τους αγρότες μας δοθέντος ότι είστε αναπληρωτής του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ποιες κυβερνητικές δράσεις πρέπει να αναληφθούν για να τους τονώσουν ;
Πρέπει να σας πω ότι ο Έλληνας αγρότης και η προσφορά του είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Την αγωνία των αγροτών άλλωστε τη βιώνω καθημερινά από τη θέση του Γραμματέα Αγροτικού τον τελευταίο χρόνο, συνεπώς έχω μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για τους αγρότες και έχει πετύχει αρκετά σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, πολλά εκ των οποίων αναφέρατε και εσείς.
Βασικός στόχος της αγροτικής μας πολιτικής είναι η στήριξη του Έλληνα Αγρότη και κατ’ επέκταση του αγροτικού πληθυσμού, προκειμένου να κρατηθεί στη γη του, να παράγει και να προοδεύει. Εμείς εφαρμόζουμε μια δυναμική και μακρόπνοη αγροτική πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας. Ήδη, έχουμε πετύχει την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, την επιτάχυνση της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, την προώθηση και ανάπτυξη του Τουρισμού στις αγροτικές περιοχές, την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μελετών που επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος των αγροτών, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραχθέντων προϊόντων κ.α.
(4). Και μια και αναφερόμαστε στους αγρότες μας που πάντα αποτελούν κεντρικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, έχοντας κατά νου τις ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, που διευρύνουν επικίνδυνα την ενεργειακή και την οικονομική μας κατ’ επέκταση εξάρτηση, τι ρόλο καλείται να διαδραματίσει στην περιφέρεια η καλλιέργεια των βιοκαυσίμων και ποιό συντελεστή βαρύτητας πρέπει να τους αποδώσει η αγροτική μας πολιτική ;
Κοιτάξτε, η χώρα μας δαπανά υπέρογκα ποσά ετησίως για την εισαγωγή πετρελαίου. Η υπερβολική εξάρτησή μας από το πετρέλαιο (η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 25 χώρες της Ε.Ε.) σε λίγο καιρό θα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Η καλλιέργεια των βιοκαυσίμων μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση και παράλληλα να βοηθήσει την ελληνική γεωργία. Πρέπει να σας πω, ότι τα βιοκαύσιμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών, διότι συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν διαθέσιμη μελλοντική εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Η χρήση των βιοκαυσίμων θα ανοίξει νέες αγορές για την ευρωπαϊκή γεωργία και θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών. Εμείς μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση δεν είμαστε απαθείς. Ήδη, έχουμε ψηφίσει Νόμο στη Βουλή για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων στη χώρα μας. Το θέμα αυτό αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην αγροτική πολιτική που ακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λειτουργούμε για το συμφέρον του τόπου και ιδιαίτερα του Έλληνα αγρότη.
(5). Για να περάσουμε κύριε καθηγητά στην επικείμενη αναθεώρηση του συνταγματικού μας χάρτη, μέλος της επιτροπής αναθεώρησης, έχετε την τιμή να είστε. Εξυπηρετεί πραγματικά κύριε Βεργίνη η αναθεώρηση του τόσο ευαίσθητου θεσμού του συντάγματος, ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτικών μας δομών από την εξέλιξε η οποία επήλθε, ή πρόκειται για μια τακτική επικοινωνιακού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης ; Παραθέστε μας μερικές κεντρικές συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν επί τω βελτίω.
Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μόνο 5 χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση και αρκετά θέματα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (βασικός μέτοχος, βουλευτική ασυλία, ασυμβίβαστο βουλευτών, εκπαιδευτικά θέματα, ρόλος κράτους εκκλησίας κ.α.) ή οι διατάξεις που ψηφίστηκαν σε ορισμένα άλλα αποδείχθηκαν μη εφαρμόσιμες και πρέπει να τροποποιηθούν.
Πρέπει να υπογραμμίσω, ότι μια συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αποβλέπει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της Πολιτείας και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που την έχουν προκαλέσει. Σύμφωνα με τη σκέψη αυτή, ένα συνταγματικό κείμενο δεν πρέπει να βασιστεί στην αντίληψη ότι αν υπάρξουν λάθη θα διορθωθούν αργότερα, αλλά να είναι τέτοιο ώστε να αντέξει σε βάθος χρόνου, να εμπεριέχει τη φιλοσοφία του σύγχρονου πολιτισμού μας και να προβλέπει διατάξεις σχετικές με ζητήματα που θα απασχολήσουν τις μελλοντικές γενιές, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος.
Στόχος μας, σήμερα, η Ελλάδα να αποκτήσει ένα Σύνταγμα, που να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Δηλαδή :
· Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου, λειτουργικού κράτους με σεβασμό σε διαχρονικές αξίες και παραδόσεις του έθνους.
· Να μεριμνά, συμπληρωματικά, για θέματα όπως η περιβαλλοντική αειφορία, η προστασία της διατροφικής αλυσίδας, η χρήση και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.
· Να αναφέρεται με καθαρότητα στους διεθνείς προσανατολισμούς του έθνους και στις διεθνείς υποχρεώσεις του. (ατομικά δικαιώματα, σχέσεις πολίτη και Πολιτείας, αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και διακριτική σχέση θεσμικών παραγόντων και φορέων κλπ).
Ιδιαίτερη προσοχή θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί στα θέματα: της Διάκρισης των τριών εξουσιών, του Σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων, της Δημοκρατικής και με διαφάνεια ίδρυση και λειτουργία των κομμάτων, του Ασυμβίβαστου του Βουλευτή με άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, της Βουλευτικής Ασυλίας κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλω να παρατηρήσω ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι βαθειά και καθοριστική στη λειτουργία του Πολιτεύματος και της Πολιτείας. Γι’ αυτό η Αναθεώρηση πρέπει να τύχει πλατιάς συνεργασίας και συμμετοχής από πλευράς ομάδων και κοινωνίας.
(6). Αλλά ας κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση και στα εξωτερικά μας θέματα, αφού μακρά και πολύτιμη είναι η εμπειρία σας κύριε καθηγητά, σε ευαίσθητες θέσεις στο εξωτερικό που εγγίζουν λεπτές παραμέτρους της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο διακεκαυμένο θέμα του Κυπριακού, δυο χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν έχει αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι εποικοδομητική μια τέτοια προσέγγιση ; Που πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί ο ελληνοκυπριακός άξονας για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση ;
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται πάντα μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά, πάντα σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, πιστεύει και εργάζεται για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, διότι θεωρεί ότι η οριστική επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, θα βελτιώσει περαιτέρω τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ε.Ε.
Γενικότερα, οι προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να επαναληφθούν και να συνεχίσουν αμέσως μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο στόχος μας για την επίλυση του προβλήματος παραμένει αμετακίνητος (συμφωνημένη λύση στη βάση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο), διότι μια επανενωμένη Κύπρος, που λειτουργεί σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ευημερίας.
(7). Κύριε Βεργίνη επειδή προεξάρχει σε εσάς η ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, θέλω να εστιάσουμε στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της πολιτικής μας ατζέντας τον τελευταίο καιρό. Πιστεύετε ότι πρέπει από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει από μηδενική βάση ένας μακρύς και διεξοδικός διάλογος με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ή αρκεί ως βάση διαλόγου έστω και αμβλυμμένο το προσχέδιο που έχει δοθεί από το Υπουργείο παιδείας στη δημοσιότητα ; Ποιες βελτιωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει η τόσο ωφέλιμη για την δημόσια παιδεία μεταρρύθμιση ;
Το θέμα της Παιδείας είναι ευρύτερο. Είναι εθνικό και κοινωνικό θέμα. Η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει και να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, εφόσον η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς δώσουν την πραγματική διάσταση μιας Παιδείας που θα βλέπει στο μέλλον, στηριζόμενη στη νέα τεχνογνωσία, αλλά και βασιζόμενη στις μακροχρόνιες διαχρονικά ρίζες των αρετών του Έθνους.
Επομένως, χρειαζόμαστε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα αντιμετωπίζεται συγκεντρωτικά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Είμαστε, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και για τα Πανεπιστήμια με την εποπτεία του Υπουργείου και επισημαίνουμε, κυρίως, τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού των Πανεπιστημίων με ευθύνη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, του κάθε Πανεπιστημίου (Καθηγητές, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό). Επισημαίνουμε, ακόμη τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε ιδρύματα ή άλλους φορείς.
Χωρίς καμιά αμφιβολία αυτά απαιτούν χρηματοδοτικούς πόρους, οι πηγές των οποίων μπορεί να είναι η ιδιωτική περιουσία των Πανεπιστημίων, τα Προγράμματα της Ε.Ε. και ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Και φυσικά όλα αυτά θα επιτευχθούν με την ύπαρξη προδιαγραφών αυστηρού ελέγχου διαχείρισης.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.