ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ» 1.05.2005
Ερώτηση 1η
Κύριε Βεργίνη, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική ;
Στην πολιτική και στην Βουλή με οδήγησαν μια διαρκής παρόρμηση αγάπης για ευρύτερη κοινωνική προσφορά και μια βαθιά εσωτερική αντίληψη για τους νομοθέτες και το έργο τους! Οι δύο αυτές δυνάμεις δομήθηκαν μέσα μου από μικρό παιδί αφού έντονα έζησα τη φτώχεια και τη βιοπάλη, ενώ με πάθος άρχισα να διαβάζω (και σήμερα συνεχίζω) αρχαίους Έλληνες συγγραφείς (ειδικότερα Αριστοτέλη και Πλάτωνα), ρώσικη λογοτεχνία και αναλύσεις ιστορικών γεγονότων. Πρόσθετος λόγος ήταν οι βαθυστόχαστες αναφορές και αναλύσεις του πατέρα μου (ενός αγρότη) φυσικών και κοινωνικών φαινομένων που έντονα έζησε από το 1890 έως το 1981! Όλα αυτά με οδήγησαν να συμμετέχω από νωρίς σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που αποτελούν παράδοση της λευκαδίτικης κουλτούρας και του επτανήσιου πολιτισμού. Μέσα από την πολιτική, θέλω να δω έναν καλύτερο κόσμο με περισσότερες δυνατότητες και λιγότερη φτώχεια!
Ερώτηση 2η
Με τον φόρτο εργασίας που συνεπάγεται η ενασχόλησή σας με την πολιτική, υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με τα αμιγώς επιστημονικά σας ενδιαφέροντα;
Είναι γεγονός ότι ένας βουλευτής που με σοβαρότητα και συνέπεια ασκεί τα καθήκοντα του εντός και εκτός Βουλής δύσκολα βρίσκει τις ευκαιρίες ώστε ν’ ανταποκριθεί με άνεση χρόνου στην μελέτη της αναγκαίας βιβλιογραφίας που καθημερινά απαιτεί η επιστημονική κοινότητα. Όμως, ο βουλευτής για ν’ ανταποκριθεί ιδιαίτερα στο νομοθετικό του έργο (ή και στα υπουργικά του καθήκοντα) πρέπει να μελετάει και μάλιστα προσεκτικά αν θέλει ν’ αφήσει τα πατήματα του στη Βουλή και να αποδώσει έργο άρτιο και διαχρονικό. Διαφορετικά, προστίθεται στη σειρά των ανώνυμων περαστικών. Εδώ πρέπει να εκφράσω το σκεπτικισμό μου στο ασυμβίβαστο που ψηφίστηκε στο νέο Σύνταγμα. Το θέμα αυτό πρέπει να αφεθεί στην πολιτική συνείδηση του κάθε βουλευτή.
Ερώτηση 3η
Τι θα λέγατε ότι έχετε κυρίως αποκομίσει από την ακαδημαϊκή αλλά και την πολιτική σας δραστηριότητα ;
Έχω καταρχήν δικαιώσει τον εαυτό μου ως προς τους στόχους που έθεσε και δεύτερον ασκώντας τα καθήκοντα μου με συνείδηση ενόρκου λειτουργού και στην ακαδημαϊκή μου πορεία και στην πολιτική (όχι κατ’ ανάγκην μόνο ως βουλευτής) θεωρώ ότι κέρδισα την αναγνώριση της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητών και συναδέλφων), την αγάπη των πολιτών που με ανέδειξαν Βουλευτή και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και των συναδέλφων στην Βουλή. Παράλληλα, ομολογώ, πως το μίγμα της ακαδημαϊκής και πολιτικής δραστηριότητας με οδήγησε στο να διαβάζω και να αισθάνομαι τους ανθρώπους και τη ζωή βαθύτερα και ολοκληρωμένα.
Ερώτηση 4η
Έχετε εκφράσει σαφώς την άποψη σας υπέρ της αποκέντρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το επίπεδο της εκπαίδευσης στην περιφέρεια και τις δικές σας προτάσεις επί του θέματος ;
Η αποκέντρωση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ήταν απαίτηση των καιρών. Έχω, όμως, διαφωνήσει ως προς τον τρόπο και την ταχύτητα που υλοποιήθηκε η αποκέντρωση. Δεν υπήρξαν οι αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλισθεί ο ελάχιστος βαθμός επιτυχίας. Δεν υπήρξε προετοιμασία σε υλικοτεχνική υποδομή. Όπως και δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την ομαλή λειτουργία τους. Σήμερα, το επίπεδο λειτουργίας και απόδοσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων (γιατί όχι και των κεντρικών) δεν είναι αυτό που απαιτούν οι καιροί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο μεγαλύτερος αριθμός των εκπαιδευτικών!
Πρόταση μου είναι αφού γίνει αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (σε υλικοτεχνικά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και διαθέσιμους χρηματικούς πόρους) να υπάρξει επανεξέταση από πλευράς χωροταξικής κατανομής αλλά και σύνθεσης σχολών και αντικειμένου προκειμένου να διασωθούν η σοβαρότητα του περιεχομένου των σπουδών και η διαχρονική επιβίωση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Ερώτηση 5η
Πιστεύετε ότι θα ωφελούσε το Πανεπιστήμιο μια στενότερη συνεργασία με τον επιχειρηματικό χώρο (π.χ. κοινά ερευνητικά προγράμματα) ;
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για αυτό. Η στενότερη συνεργασία των Πανεπιστημίων (σε επίπεδο καθηγητών και φοιτητών) δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι αποτελεί υποχρέωση και από τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα δε στον ερευνητικό τομέα. Ο κοινός τόπος συνάντησης γνώσεων και εμπειρίας αποτελεί η δράση ή, άλλως, «το πεδίο δοκιμών». Η χώρα μας καθυστέρησε να αρχίσει αυτή την συνεργασία και βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες εκπαιδευτικές κοινωνίες. Βέβαια, η συνεργασία απαιτεί πρόγραμμα, σοβαρότητα και εποπτεία προκειμένου να παράγει σαφή και παραγωγικά αποτελέσματα.
Ερώτηση 6η
Πως θα σχολιάζατε την μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (οικονομία, δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία κτλ) ;
Το έργο ενός χρόνου της κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το ποια κατάσταση παρέλαβε στο εσωτερικό και το ποιες συγκυρίες λειτουργούν σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο κρίνεται, κατά την προσωπική μου άποψη, στο σύνολο του ικανοποιητικό. Βέβαια, α) το μεγάλο χρονικό διάστημα που η Νέα Δημοκρατία ήταν εκτός Κυβέρνησης και συνεπώς οι αυξημένες απαιτήσεις — προσδοκίες των οπαδών της, β) οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου, σε συνδυασμό με τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και τον χαμηλό βαθμό απορροφητικότητας στα κοινοτικά κονδύλια και γ) η διάλυση της συνοχής των οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης που είχε ως αποτέλεσμα την αποψίλωση της παραγωγικής ικανότητας της και την ανάπτυξη της γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας , οδήγησαν αναπότρεπτα στην αποδυνάμωση των αντανακλαστικών της κοινωνίας και στην απορύθμιση της οικονομίας. Η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει όχι τόσο το κυβερνητικό της πρόγραμμα όσο τις τακτικές της προκειμένου να ξεπεράσει προβλήματα ενδογενώς και να επιδιώξει τους στόχους της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθεια της αυτή υπήρξαν και κάποιες αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις που έχουν στεναχωρήσει και ενοχλήσει ιδιαίτερα τους οπαδούς της. Όμως, το νομοθετικό της έργο είναι πλούσιο : στην Οικονομία (φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος αδειοδοτήσης κ.λ.π.), στη Δημόσια Διοίκηση (Νόμοι για αναδιάρθρωση Δημοσίων Υπηρεσιών, Νόμος για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κ.λ.π.), στην Υγεία (Νόμος για την λειτουργία των νοσοκομείων, για τους εργαζόμενους κ.λ.π.), στην Παιδεία αλλά και σε άλλους τομείς. Το έργο αυτό με την εφαρμογή και την υλοποίηση του σύντομα θα κάνει την διαφορά. Χρειάζεται βέβαια περισσότερη και πιο συντονισμένη δουλειά (με γνώση και εμπειρία) και οπωσδήποτε κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή. Άλλωστε, η Κυβέρνηση θα κριθεί με βάση το συνολικό της έργο στο τέλος της τετραετίας.
Ερώτηση 7η
Πως βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ;
Η Ελληνική Οικονομία διανύει μια δύσκολη περίοδο αλλά οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, αρκεί να υπάρξει πολιτική αποτελεσματικότητα στη δημιουργία παραγωγικής ψυχολογίας στους πολίτες εργαζόμενους και εργοδότες, θαρραλέες τομές στο σχεδιασμό και προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό), αποφασιστικότητα στην εφαρμογή προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάταξη κοινωνικής πολιτικής (εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικές παροχές). Η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης για να έχει ουσία και διαχρονικότητα (και να μην είναι θνησιγενής όπως εκείνη των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ) πρέπει να επιδιωχθεί και να στηριχθεί με μέσα και μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής και προσφοράς και όχι μόνο σε αντίστοιχα καταναλωτικής ζήτησης. Η πρώτη στήνει παραγωγικές υποδομές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προσφέρει περισσότερα προϊόντα και σε καλύτερες τιμές (πολεμώντας έτσι μακροχρόνια τον πληθωρισμό και την ανεργία), όταν η δεύτερη (μόνη της) δημιουργεί προσωρινά θέσεις απασχόλησης, ενώ ενισχύει περισσότερο τις εισαγωγές και ενθαρρύνει τον εσωτερικό και ιδιαίτερα τον εισαγόμενο πληθωρισμό και αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας (βλέπε αποβιομηχανοποίηση). Βασικά εργαλεία στην ανάπτυξη : η ενσωματωμένη τεχνολογία και τα υλικοτεχνικά και κοινωνικά έργα υποδομής (παιδεία, υγεία κ.λ.π.)
Ερώτηση 8η
Ποια θεωρείται ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και οι ανάγκες της ιδιαίτερης πατρίδας σας της Λευκάδας ; Τι θα είχατε να προτείνετε σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών αυτών ;
Η Λευκάδα ολόκληρη είναι ένα σύνολο από εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και ιστορική παράδοση ενώ παράλληλα διαθέτει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται, επομένως, τα μέσα και τα μέτρα για την αξιοποίησή τους, δηλαδή τις υλικοτεχνικές υποδομές και την κοινωνική ευαισθησία και φροντίδα του Κράτους.
Τελευταία, με την στήριξη της Κυβέρνησης, υλοποιούνται λιμενικά και οδικά έργα, ενώ βρίσκονται σε πορεία έγκρισης κοινοτικά προγράμματα για ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των χωριών της.
Ζητώ και πιστεύω ότι έχω τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού α) να εκτελεσθούν έργα κοινωνικής υποδομής (νοσοκομείο, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, σχολεία και βιβλιοθήκες, επισκευές εκκλησιών, ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, ιδιαίτερη φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες), β) να επανεξετασθεί η περιφερειακή ανάπτυξη ως προς την χωροταξική ενότητα που περιλαμβάνει την περιοχή «Λευκάδα — Ακαρνανία —Πρέβεζα» προκειμένου να αντιμετωπισθούν κοινά προβλήματα ΧΥΤΑ, Βιολογικός Καθαρισμός, Αποχέτευση και οδικό δίκτυο, και, γ) να στηριχθεί το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των ΤΕΙ και την ίδρυση τμήματος Ιονίου Πανεπιστημίου που θα αφορά Ιστορία, Τέχνη και Λαϊκή Παράδοση. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού Λευκάδος και θα τονώσουν ιδιαίτερα την τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις μορφές του τουρισμού.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ξ. Βεργίνη για το Δήμο Λευκάδας και να εγγραφείτε στο κανάλι του στο YouTube.